My Image

Kroatische dessert wijn

van autochtone druiven

Dessert wijn | Desertno vino


Prošek is de meest bekende Kroatische dessertwijn. Ondanks zijn naam heeft het niets te maken met de Italiaanse Prosecco, wat een mousserende wijn is. Er zijn geen overeenkomsten tussen de producten, hetzij met betrekking tot de productiemethode, stijl of de gebruikte druiven, noch is er een relatie tussen het ontstaan van de twee namen.

Prošek is beter te vergelijken met de (minder bekende) Italiaanse dessertwijn Vino Santo (heilige wijn). Dit zijn stro-wijnen, omdat ze vaak worden geproduceerd door het drogen van de vers geoogste druiven op rieten matten.

Dit is dezelfde productiemethode in Kroatië. De wijnen worden veelal gemaakt van van Bogdanuša, Marastina, of Vugava (allen inheemse Kroatische witte druiven) met een luxere versies die een mix zijn een basis van witte druiven vermengt met Plavac Mali (een rode Kroatische druif).

Prošek is een zoete dessertwijn, dat van oudsher afkomstig is uit het zuidelijke deel van Dalmatië. Goede kwaliteit Prošek is gewoonlijk veel duurder dan andere wijnen doordat er gemiddeld zevenmaal meer druiven nodig zijn om dezelfde hoeveelheid wijn maken.

My Image


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten site.