Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Hij is gearriveerd: de beroemde Dingač 2016

Geplaatst op 19 juli 2019
We hebben hem weer, de Dingač, de beroemdste wijn uit Kroatië. Met zijn zwoele volle karakter kunnen we dit met recht een wijn ‘met vierkante ballen’ noemen.

Dingač is niet, zoals sommigen per abuis denken, een druif, het is de eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1963. En de enige druivensoort die er groeit is de Plavac Mali, het oerbroertje van de Primitivo en de Zinfandel. Want ja, uit DNA-onderzoek is gebleken dat ook die laatstgenoemde druiven hun oorsprong hebben in Kroatië.

De wijngaarden van Dingač zijn zeer moeilijk begaanbaar. De steile hellingen liggen op de zuidhelling van het schiereiland Peljesac, net ten noorden van Dubrovnik. In vervlogen tijden gebruikte men de Dalmatische ezeltjes voor de oogst. Deze ezeltjes van amper 1 meter hoog konden een last dragen van wel 100 kilogram, meer dan hun eigen lichaamsgewicht. Vandaag de dag mogen deze beestjes van hun welverdiende vrijheid genieten en worden de druiven geoogst door louter sterke mannen.

Bush vines
Het is klassieke wijnbouw op Dingač. De stokken worden niet geleid zoals in andere wijngebieden. De belangrijkste reden voor het leiden van de stokken is de mechanisatie maar vanwege de steile hellingen kan dat in dit gebied toch niet. De stokken zijn dus allemaal wilde ‘bush vines’.

Er heerst ook een bijzonder micro-klimaat in de Dingač regio. De druiven staan direct aan zee en krijgen dus zowel zonlicht van boven als indirect via reflectie uit zee. Het is ook vaak een stuk warmer dan op het continentale gedeelte van het eiland. Dat kan soms wel 6 tot 8 graden schelen.

In combinatie met de arme rotsgrond levert dit wijnen op van uitzonderlijke kwaliteit. De druivenstokken staan enorm hard te werken om een beetje sap te genereren. Is de opbrengst per stok op het continentale gedeelte soms wel anderhalve kilogram per stok, in de wijngaarden van Dingač is dat vaak slechts 350 gram per stok.

Doordat het sap zo enorm geconcentreerd is zijn de wijnen ook vaak heel complex. Daarbij komt ook nog eens dat een wijn pas Dingač mag heten als, uiteraard de druiven van Dingač komen en het alcoholpercentage tussen de 14 en 17 procent ligt.

Meer fruit en zachtere tannine
De Dingač 2016 van Vina Skaramuča heeft dezelfde kruidigheid als zijn voorganger alleen komt het fruit (vooral pruimen) nog mooier naar voren in deze wijn. Ook heeft hij, verrassend voor een jongere wijn, zachtere tannines dan de 2015.

En wie zegt dat stevig rood niet kan tijdens de zomer? Op het moment van schrijven is het in de Dingac regio 30 graden Celsius en daar smaakt hij ook heerlijk.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.