Kroatische witte wijn

van autochtone druiven

Bolfan Aromano - Biodynamisch


Aromano is de bijzondere orange wijn van wijnhuis Bolfan. Het is een zeer gastronomische wijn gemaakt van 95% Pinot Gris en 5% Traminac. De wijn heeft uitgebreide gastronomische mogelijkheden.

Uitspraak: Bòlfan Àrománó
Wijnhuis: Bolfan
Regio: Zagorje
Druif: 95% Pinot Sivi (Gris), 5% Traminac (Gewürztraminer)
Jaar: 2017
Inhoud: 0,75 l
Smaak: De wijn heeft intense tonen van overrijpe abrikoos met een bijzondere kruidigheid. De wijn is full-bodied maar is tegelijkertijd ook zacht dankzij de rijping in eikenhouten vaten en de mooie zuren. Doordat de schillen zijn mee gefermenteerd (waardoor de amber-kleur ontstaat) heeft de wijn hele plezierige zachte tannine.
Serveren met: Aromano heeft vele gastronomische mogelijkheden. De wijn past bijvoorbeeld bij gerechten als kalkoen met courgette en gerookte kaas, varkensmedaillons gebakken met gebakken rookkaas, kippenlevers in spek met champignonroomsaus maar ook bij knoflookgarnalen en zelfs spicy gerechten. Bij bue cheese wordt hij heel boterig.
Serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius
Alcoholpercentage: 14,5%
Suiker: 1,5 g/l
Zuren: 5,5 g/l
Vinificatie: De Pinot Sivi en de Traminac hebben een gescheiden fermentatieproces gehad in RVS-tanks. De maceratie heeft 15 dagen geduurd waarbij de schilletjes gedurende de eerste drie dagen dus niet gescheiden zijn van de most waardoor de amber kleur van de wijn ontstaat. Daarna is de blend gemaakt in grote houten vaten van gebruikt Slavonisch eiken. De wijn is vervolgens gerijpt in deze vaten gedurende 24 maanden.
Extra informatie: Wijnhuis Bolfan is eco-gecertificeerd en produceert niet alleen biologisch maar zelfs biodynamisch.
De bodem waarop de druiven groeien is een beetje zanderig met veel mergelachtig kalksteen en wat klei. Het is zeer mineraalrijke grond waardoor de wijnen een minerale smaak hebben.

Bolfan Aromano

Inspiratie voor een gerecht bij deze wijn:
Wortelsoep met knoflook en rozemarijn

Kaart Orahovica

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.