Enosophia Matarouge Rose
Deze gastronomische Kroatische rosé is de nieuwste aanwinst van wijnhuis Enosophia uit de oostelijke binnenlanden van Kroatië.
Wijnhuis: Enosophia
Regio: Slavonië
Jaar: 2021
Druif: 50% Pinot Noir en 50% Frankovka (onder wijnkenners ook wel bekend onder de naam Blaufränkisch)
Smaak: De kleur van de wijn is helder zalmroze. De smaak is zacht en mineralig met mooie aroma's van wilde aardbei, framboos, rode bes en hele lichte salie-tonen. De wijn is lekker droog en bessig. De afdronk is fris en romig tegelijk met een hint van rode bessensap.
Serveren bij: Deze rosé kan absoluut worden geserveerd als aperitief maar is ook gastronomisch breed inzetbaar, zowel bij bij koude voorgerechten, salades als gerechten van wit vlees en visspecialiteiten. En deze wijn is ook heel verrassend bij desserts als het gerecht niet al te zoet is.
Matarouge komt het beste tot zijn recht in een groter (rode wijn) glas.
Ideale serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius.
Alcoholpercentage: 12,5 %.
Vinificatie: Na een snelle persing is de wijn gefermenteerd gedurende 12 dagen bij een temperatuur van 16 graden Celsius met een malolactische vergisting. Daarna heeft de wijn nog drie maanden sȗr lie gelegen met bâtonnage.
Bijzonderheden: De positie waar de druiven groeien heet Mataruge en de naam Matarouge met een 'o' ertussen is een knipoog naar de kleur van de wijn.
Bij de wijn hoort ook een app die je gratis kunt downloaden. Als je met de app het label scant verschijnt er opeens beeld op het 'kale' etiket. Als je op de verschillende items klikt krijg je allemaal informatie over de verschillende stijlen rosé in de wereld.
Awards: Decanter 2022 Bronze
EAN: 3 859893 151897

De Grote Hamermsa beoordeling:
Deze wijn heeft van wijnschrijver Harold Hamersma een 8,5 gekregen.
Hamersma schrijft over de wijn:
Een rosé van bourgognedruif pinot noir, dat is menig wijnliefhebber wel eens tegengekomen. Maar uit de streek Slavonië, waar de pinot noir gecombineerd wordt met de druif frankovka, dat kom je toch wat minder vaak tegen.
Een bijzondere ontmoeting. En een plezierige. Een rosé die dankzij de pinot noir zijdezacht is, vol fris rood fruit, en tegelijk ook iets kruidigs, iets aards heeft, wat bij het lieflijke fruit een aangenaam stoer kantje aan z’n karakter geeft. Dat is vast de heilzame invloed van druif frankovka.
En jawel: we wisten het natuurlijk, maar waren het even vergeten dus zochten het op: frankovka is de plaatselijke naam van die fijne Oost-Europese druif blaufränkisch, waarvan de rode wijnen zo plezierig ouderwets lichtjes naar zware shag kunnen geuren. Licht maar gespierd.
