Kroatische witte wijn

van autochtone druiven

Vina Carić Bogdanjuša Superkaaswijn


De Bogdanuša druif is een autochtone Dalmatische druif afkomstig van het eiland Hvar. Letterlijk vertaald betekent het ‘godsgeschenk’. Van origine werd de wijn van deze druiven gedronken tijdens religieuze festivals. De druiven groeien op de door UNESCO beschermde Stari Grad velden.
Uitspraak: Winá Tsárítsj Boḡdánjoes
Wijnhuis: Vina Carić
Regio: Hvar, Dalmatië
Druif: Bogdanuša (letterlijk vertaald: godsgeschenk)
Jaar: 2017
Smaak: De wijn heeft een geur van gele pruimen, anijs en kweepeer. De smaak is weelderig, droog en sappig met mooie zuren.
Serveren bij: Bogdanjuša is als dessertwijn zeer verrassende in te zetten. Het is namelijk een superkaaswijn. Idee hierbij is dat je bij een kaasplateau eerst moet beginnen met een superkaaswijn en daar het kaasplankje omheen moet bouwen. Deze wijn blijft bij een mooie line-up van kazen perfect overeind en lift de kazen. Leuk is ook juist om met een verraasende witte wijn te eindigen bij een diner waardoor je niet zwaar maar juist fris eindigt. Meer informatie over dit concept vind je hier.
Ideale serveertemperatuur: 12 graden Celsius.
Type wijn: Droge witte kwaliteitswijn
Details vinificatie: Koude fermentatie met speciaal gekweekte gist in RVS-tanks. Geen malolactische gisting om de frisheid en zuren te bewaren.
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 12,3 % vol.
Zuren: 4,8 g/l
Suiker: 1,6 g/l
Bijzonderheden: Bogdanuša is een sterke druif die zeer geschikt is voor het klimaat op het eiland Hvar. De zomers zijn er heet en droog wat de druif zeer goed aan kan. De druiven zijn met de hand geplukt en gesorteerd.
De oude Grieken hebben in 384 voor Christus de kolonie Pharos (Hvar) gesticht op de plek waar nu Stari Grad ligt.
Het originele label van de wijn is ontworpen door de bekende Kroatische schilder Edo Murtic. Zijn oorspronkelijke ontwerp werd later aangepast door de bekende Zagreb-ontwerper Nenad Dogan.

Delicious Magazine Bogdanjusa

Luister hier hoe je Vina Carić Bogdanjuša moet uitspreken.

00:00
/
00:00
Kaart Orahovica

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.