Enosophia Trs Graševina

witte wijn uit Kroatië

Enosophia Trs Graševina


Graševina is de meest voorkomende druivensoort in Kroatië en het is de meest beroemde witte wijn van het land. Trs betekent druivenstok en omdat elke vijfde druivenstok in het land Graševina is heeft deze wijn de toevoeging No 5 gekregen.
De Trs Graševina is onze meest muzikale wijn van wijnhuis Enosophia. Scan met de Enosophia app het label van de wijn en de muziek zal starten terwijl de fles voor je ogen danst.

Uitspraak: Ènosofiá Tùrs Ḡràsjewiená
Wijnhuis: Enosophia
Regio: Slavonië
Druif: Graševina (ook bekend als Welschriesling)
Jaar: 2021
Oogst: De druiven worden met de hand geplukt om de kwaliteit van de oogst te garanderen. Ze worden vervolgens uitgezocht voordat ze de wijnmakerij in gaan.
Vinificatie: Vinificatie in roestvrijstalen tanks en een malolactische vergisting gedurende 12 dagen op 16 graden Celsius. Daarna heeft de wijn nog vier maanden sur lie gelegen.
Smaak: De wijn is licht goudgeel met een zacht groen tintje. Eerst ruik je geuren van honing, noten citrus en lindebloesem. De smaak is romig met rijpe groene appel, peer en een mooie mineraliteit. Het is een spannende Graševina met een breed pallet aan smaken en aroma's.
Serveren bij: Graševina past goed bij salade’s, gegrild vlees, wit vlees, kalfsvlees, varkensvlees of zoetwater- en zeevis gerechten. ook is deze wijn legendarisch bij oesters en heerlijk bij groente- of visrisotto.
Ideale serveertemperatuur: 8-12 graden Celsius.
Alcoholpercentage: 12,5%
Extra informatie: De regio Slavonië waar deze wijn vandaan komt noemt men ook wel de Chablis van Kroatië. Ooit was hier de panonische Zee, helemaal tot aan Boedapest in Hongarije. De druiven groeien hier op kleigrond, wat de oude zeebodem is. Als je de grond omploegt komen er nog altijd fossieltjes en schelpjes naar boven. Daardoor krijgen de wijnen hun mineraliteit en passen ze uitstekend bij alles uit zee, ook al komen ze ver uit de binnenlanden.
Awards: Decanter 2022 Bronze
EAN: 3 859893 151910

Enosophia Trs Grasevina

Luister hier hoe je Graševina moet uitspreken.

00:00
/
00:00

De Grote Hamermsa beoordeling:

Deze wijn heeft van wijnschrijver Harold Hamersma een 8,5 gekregen.

Hamersma schrijft over de wijn:

De druif hier is graševina, die als een internationaal crimineel op de vlucht een hele trits aan aliassen heeft: olasz rizlin, welschriesling, riesling italico… En dat zonder dat hij ook maar iets met de echte riesling van doen heeft.

Hier in Slavonië, dat wel het Chablis van Kroatië wordt genoemd, geeft hij op de kalkrijke vroegere zeebodem - waar je hier ook een wijnrank plant, je graaft meteen fossiele schelpen op - een wijn die onze gedachten nou niet bepaald richting Chablis doen gaan, maar door z’n kruidigheid eerder doen afdwalen naar de betere elzasser en drogere grüner veltliner.

Druiven, kruiden, bloesem… Wel mooi strakdroog, en mineraal, dus de vroegere schelpjes doen zeker hun werk.
Wat de naam betreft: trs is kroatisch voor wijnstok, en éen op de vijf wijnstokken in Kroatië is een graševina. Vandaar.

Kaart Enosophia

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.