Onze wijnhuizen

in Kroatië

Edivo, Pelješac, Dalmatië

Een wijnmaker met meer dan 12.000 duikuren op zijn naam, dat is op zich al uniek. Maar dat die duikuren ook nog eens allemaal gemaakt zijn om zijn wijn te rijpen maakt het nog specialer. Maak kennis met de unieke wijnen van Edivo Vina.

Edivo vina

Drace is een klein dorpje op het schiereiland Pelješac, Dit schiereiland staat bekend om de fijne wijngaarden en de wijnsoorten die beroemd zijn over de hele wereld. Een daarvan is Dingač, bekend als de koning van de Kroatische wijnen.

In 2011 besloot wijnmaker Ivo Šegović 2011 deze wijn nog meer uniek te maken. Hij kwam op het idee om flessen wijn en amforen te laten rijpen op de zeebodem, met als belangrijkste reden dat de temperatuur hier het hele jaar door constant is (14-16 graden Celsius). De tweede reden hiervoor is dat de flessen en de amforen in het bijzonder een prachtig uniek uiterlijk krijgen van hun tijd op de zeebodem.

Edivo 1
Edivo 2
Edivo 3

De enige met amforen van de zeebodem

Het kostte de nodige tijd om dit onder controle te krijgen. Om te onderzoeken of het überhaupt mogelijk is om zoiets te doen, zijn ze begonnen op verschillende locaties rond het schiereiland Pelješac.

Met de flessen hadden ze meteen goede resultaten, maar de amforen waren moeilijker. Je kunt niet zomaar wijn in amforen in zee leggen. Want de aardewerken kruiken zijn poreus en dan dringt er dus zeewater binnen in de fles. En door de druk onderwater kunnen de amforen imploderen, Daar hebben ze een oplossing voor bedacht door een glazen fles van 0,75 liter in een klei-amfora te plaatsen.

Edivo is nu het enige wijnhuis in Kroatië dat wijn in amforen rijpt op de zeebodem. Ze hebben van de overheid het alleenrecht gekregen op een oude gezonken vissersboot die al meer dan 30 jaar op de zeebodem ligt. Daarop plaatsten ze de flessen wijn en de amforen op een diepte van 18 tot 25 meter, keurig beveiligd tegen elk risico op diefstal.

Edivo 4
Edivo 5
Edivo 6

Unieke producten

In de flessen zit dus uitsluitend Plavac Mali waarvoor de druiven afkomstig zijn van de beschermde regio Dingač. De wijn wordt de eerste paar maanden gemaakt in RVS-tanks. Daarna gaat de wijn gedurende een jaar in barriques. Daarna gaat de wijn in de fles.

Een derde van de flessen gaat ‘gewoon’ de kelder in. Nog een derde gaat als fles naar de zeebodem. De overgebleven flessen worden in de amforen ‘gemonteerd’ waarna ze in rekken ook naar de zeebodem afgezonken worden. Iedere 10 tot 15 dagen moet de wijnmaker er naartoe duiken om te checken of de wijnen er nog goed bijstaan en ze niet te veel overwoekerd worden door zeeleven.

Als de flessen en amforen na twee jaar weer uit de zee komen worden ze langdurig gespoeld met zoet water om ervoor te zorgen dat de micro-organismen doodgaan en de flessen en amforen niet gaan stinken. Elke fles en elke amfora is uniek. Ze hebben allemaal andere zeeleven verzameld tijdens hun verblijf in de zee. Vandaar dat ze deze wijnen Navis Mysterium, genoemd hebben, ‘het mysterie uit de zee’. En hoe het exact komt is ook een mysterie, maar de drie verschillende wijnen (uit de kelder, de fles van de zeebodem en de amfora van de zeebodem) van dezelfde jaargang smaken alle drie totaal anders.

De flessen en amforen worden geleverd in een grenenhoutenkistje. Bij de amforen zit ook nog eens een smeedijzeren standaard waarin hij als eyecatcher kan worden neergezet. Want na het leegdrinken gooi je dit kunstwerkje niet weg natuurlijk. Je laat hem staan als pronkstuk of je gebruikt hem als waterkan (of je schenkt er stiekem weer andere wijn uit).


De Coral wines van wijnhuis Edivo uit Kroatië


Edivo wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.