Bolfan Rajnski Rizling Primus - biodynamisch

witte wijn uit Kroatië

Bolfan Rajnski Rizling Primus - biodynamisch


Rajnski Rizling is op biodynamische wijze gemaakt van de Riesling druif door het eco-gecertificeerde wijnhuis Bolfan in het noorden van Kroatië. De wijn heeft met 88 punten een bronzen medaille gewonnen bij Decanter World Wine Awards 2017. De wijn is dan ook geduchte concurrentie van de topwijnen uit de Moezel.

Uitspraak: Bòlfan Ràjnski Riesling
Wijnhuis: Bolfan
Regio: Zagorje
Druif: Rajsnki Rizling (Riesling)
Jaar: 2015
Inhoud: 0,75 l
Smaak: Rizling is een goudkleurige wijn. In eerste instantie krijg je in de neus de typische lichte Riesling-tonen van rubber en petroleum, wat al snel over gaat in rijpe perzik en groentinten (zie uitleg onderaan deze pagina). De wijn heeft een olieachtig mondgevoel en heeft veel mineralen die afkomstig zijn van het terroir. De afdronk is vol en zacht door de rijping in grote eikenhouten vaten met heerlijke aroma’s van perzik en honing. De restsuikers en de zuren zijn in perfecte balans waardoor de wijn heel fris overkomt.
Serveren met: Varkenshaas medaillons, krab-gerechten, alle soorten stevige vis en aardappel met spek.
Serveertemperatuur: 10 graden Celsius
Alcoholpercentage: 12,6%
Suiker: 25,2 g/l
Zuren: 7,5 g/l
Vinificatie: Rajsnki Rizling is gemaakt in RVS-tanks. Daarna is de wijn gerijpt in grote houten vaten van gebruikt Slavonisch eiken gedurende tien maanden.
Extra informatie: Wijnhuis Bolfan is eco-gecertificeerd en produceert niet alleen biologisch maar zelfs biodynamisch.
De bodem waarop de druiven groeien is een beetje zanderig met veel mergelachtig kalksteen en wat klei. Het is zeer mineraalrijke grond waardoor de wijnen een minerale zoutige smaak hebben.
De wijn heeft met 88 punten een bronzen medaille gewonnen bij Decanter World Wine Awards 2017.
Extra uitleg over de geur: Petrolton (de geur van petroleum of kerosine) is de geur van het afbraakprodukt van een carotenoide uit de schil van de druif. Deze carotenoide, een anti-oxidant, wordt aangemaakt om de druif te beschermen tegen (uitdrogings-) stress, die wordt veroorzaakt door veel zonlicht, hoge temperaturen en/of een gebrek aan voedselopname uit de bodem (arme bodem of door het gebrek aan water dat nodig is om het voedsel dat er is überhaupt op te nemen). Indien deze geur in beschaafde mate en na een paar jaren rijping op fles optreedt, spreekt men van Firne (dit is dus een gewenste ouderdomstoon).
Het betreft dus geen UTA (Untypischer Alterungston) wat een foute toon is in jonge wijnen (een ongewenste vroege ouderdomstoon), die zich kort na het eind van de vergisting kan voordoen. Sterker nog… deze wijn wordt enorm gewaardeerd door top-sommeliers in binnen en buitenland.
EAN: 3 858887 541850

Bolfan Rajnski Rizling

Kaart Orahovica

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.