Onze wijnhuizen

in Kroatië

Kabola, Momjan, Istrië

Kabola logo
Kabola wijnhuis
Kabola eco logo

Wijnhuis Kabola is gelegen aan de noordwestelijke kant van het schiereiland Istrië, op een hoogte van 275m boven de zeespiegel. Een prachtig uitzicht strekt zich uit van de Alpen en de Dolomieten aan de ene kant, naar het panorama van weelderige ongerepte natuur en prachtige zee aan de andere kant.

De wijngaarden liggen op de heuvels Stancija en Kanedolo, in de buurt van het dorp Momjan. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en is rijk aan mergel wat de wijnen hun karakteristieke lokale identiteit geeft.

Eco wijnen van de familie Markežić


Het wijnhuis is een familiebedrijf en bestaat sinds 1881. De familie heet eigenlijk Markežić maar iedereen noemt hen al jarenlang Kabola. Het betekent niets en niemand weet waar het exact vandaan komt, maar

In de afgelopen jaren zijn ze van biologische naar ecologische werkwijze gegaan. Ze waren dan ook het eerste wijnhuis met een Eko-certificaat in Istrië. Ze zijn zeer gericht op kwaliteit. Pas als de wijn klaar is om gedronken te worden verlaat hij het wijnhuis.


Hard werken en vernieuwing met oude technieken


Door hard werken en enorme toewijding in de wijngaarden verbouwen ze druiven die de regio en het klimaat reflecteren. Volgens wijnmaker en eigenaar Marino Markežić “werd geen grote wijn ooit gemaakt zonder goede druiven”. Dit betekent dat de wijngaarden de geboorteplaats van de grote wijnen zijn. Bij Kabola verzorgen ze hun wijnstokken met zoveel passie en aandacht alsof het hun eigen kinderen zijn.

Marino vertelt verder: “we leven zoals mijn ouders en voorouders. Dat betekent dat we bij Kabola werken zonder pesticiden en met authentieke druivenrassen als de Istarska malvazija en de Teran”.

Wel is Marino altijd aan het experimenteren. Zo was hij de eerste in Kroatië die wijn ging maken zoals vroeger, in Georgische Amforen. En zijn Re Brut (methode traditionelle) is een van de meest gewilde mousserende wijnen in Kroatië zelf. En met een grondige verbouwing van de kelder in 2022 is hij langzaam bezig het huis klaar te maken voor de volgende generatie, zijn dochter Ana Markežić.

Kabola Facts & Figures

Opgericht in: 1891
Wijnmaker/eigenaar:
Marino Markežić
Eco-gecertificeerd sinds: 2009
Aantal hectare: 20
Bodem: Klei met veel witte mergel
Hoogte v/d wijngaarden: 275 meter boven zeeniveau
Jaarlijkse productie: 110.000 flessen
Gebruikte druivenrassen: Istarska Malvazija, Teran, Muškat Momjanski, Merlot, Cabernet Sauvignon
Belangrijkste druif: Istarska Malvazija (60%)
Productiemethoden: Inox, eiken en amforen

Op dit moment hebben we van Kabola in ons assortiment:


Sinds 2009 produceert het wijnhuis alle druiven op ecologische wijze. Kabola was het eerste wijnhuis in Istrië met een Eco-certificaat. Van dit wijnhuis hebben we op dit moment in het assortiment:


Kabola wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.