Onze wijnhuizen

in Kroatië

Feravino, Feričanci, Slavonië

Wijnhuis Feravino is gelegen in het wijngebied rondom het dorp Feričanci in Slavonië, de oostelijke binnenlanden van Kroatië (tussen Hongarije, Servië en Bosnië in). De naam van het wijnhuis, Feravino, is dan ook een samentrekking van Feričanci en Vino.

Het wijnhuis heeft 160 hectare wijngaarden verdeeld over drie locaties. Het grootste gedeelte (103,92 hectare) ligt rondom het kleine dorp Feričanci. Dan is er nog een kleine locatie van 9,31 hectare bij het dorp Zoljan, twaalf kilometer verderop. En er is nog een locatie van 43,71 hectare op 24 kilometer afstand bij Ceremošnjak. Al deze locaties zijn weer onderverdeeld in microlocaties waar de diverse microklimaten zorgen voor de optimale groeiomstandigheden van de diverse druivenrassen.

De grootste van de kleintjes
De moderne wijnmakerij is gebouwd in 1962 en ligt middenin het dorp Feričanci. De kelder heeft een capaciteit van 2.000.000 liter. De jaarlijkse productie is 900.000 liter. Feravino noemt zichzelf daarmee ‘de grootste van de kleine producenten in Kroatië’.

Naast de moderne wijnkelder met grote RVS tanks bezit het bedrijf ook een prachtige oude wijnkelder die dateert uit 1850. Dit markante gebouw staat op een steenworp afstand van de nieuwe wijnmakerij langs de hoofdweg van het dorp. Hierin staan vele houten vaten die gemaakt zijn van eikenhout uit Slavonië maar ook uit Italië en Frankrijk. Overigens halen ook de Italianen veelal hun eiken uit deze regio omdat het hout bekend staat om zijn hoge kwaliteit.

Van coöperatie tot modern bedrijf
In het Joegoslavië-tijdperk was Feravino een coöperatie. Het bedrijf is in 1997 door een familie van de staat gekocht. Bij de aankoop verkeerde het bedrijf in zeer vervallen staat, zodat er flink moest worden geïnvesteerd. In twintig jaar tijd is bijna een kwart van de 160 hectare wijngaarden herplant waarbij onder andere Syrah, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir werden geïntroduceerd.

De wijnen van autochtone druiven gaan meer en meer naar het buitenland, door de toegenomen belangstelling voor lokale druiven. Kroatië zelf neemt graag de wijnen van de internationale rassen af. De helft van de productie bestaat uit blauwe druiven en de andere helft is afkomstig van witte druivenrassen.

Feravino Facts & Figures

Opgericht in huidige staat: 1997
Wijnmaker/eigenaar:
Martin Kovačević
Aantal hectare: 160
Bodem: Klei met veel witte mergel
Jaarlijkse productie: 900.000 liter
Capaciteit kelder: 2.000.000 liter
Grootste aandeel druiven: Frankovka, Graševina, Zweigelt, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah en Cabernet Franc
Belangrijkste druiven: Frankovka en Graševina zijn de belangrijkste druiven (in gelijke verhouding)
Productiemethoden: Inox, eiken en charmat

De belangrijkste druiven die bij Feravino verbouwd worden zijn: Frankovka (blaufränkisch), Graševina (welschriesling) en Zweigelt.

Van Feravino hebben wij de volgende wijnen in het assortiment: Grasecco Brut, Grasecco Extra Brut, Francesca Brut, Dika Frankovka Rosé, Classic Cuvee, Dika Frankovka, Dika Zweigelt, Miraz Cuvee en Miraz Frankovka.


Feravino logo
Feravino wijnkelder
Feravino wijngaard

Feravino wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.