Onze wijnhuizen

in Kroatië

Vina Carić, Hvar, Dalmatië

Vina Carić is het familiebedrijf van de familie Carić, waar met bijzonder veel passie en toewijding zowel witte als rode Carić wijnen geproduceerd worden. Het wijnhuis ligt op Hvar, een van de grootste Kroatische eilanden in de Adriatische zee, net ten zuiden van Split en heeft wijngaarden op diverse plekken verspreid over het eiland.

De wijnmaker, Ivo Carić, is een vrijzinnige wijnmaker die zeker voor Kroatie grensverleggende wijnen produceert. Hij durft te experimenteren waardoor prachtige nieuwe blends ontstaan. De Kroatische wijnpuristen maken van druiven als Plavac Mali en Bogdanusa altijd cepagewijnen. Carić vermengt deze druiven met andere soorten om een opmerkelijke nieuwe smaak te creeeren. Daardoor levert Carić unieke wijnen van ongekende kwaliteit. Ook op het gebied van de naamgeving voor de wijnen is Carić zeer creatief.

Het is een zeer kleinschalig wijnhuis. Het heeft slechts 5 hectare eigen wijngaarden en koopt nog eens druiven in van 4 tot 5 hectare van andere boeren. De focus van het bedrijf ligt op de witte Bogdanuša druif en de rode Plavac Mali.

Volgens wijnmaker Ivo Carić is de Bogdanuša een fijne druif. “Hij is gemakkelijk te telen, met stabiele opbrengsten. In de qua opbrengst vrij rampzalige jaargang 2017 was dit zo’n beetje de enige druif met een normaal rendement”.

Ook is hij gek op de blauwe Plavac Mali. Daarover zegt hij: "Dat ras toont altijd zijn terroir. De Plavac mali van de zandgronden is zodanig licht van structuur, dat we hem gebruiken voor rosé. De resultaten zijn beter naarmate de Plavac meer op de heuvels staat. Hij houdt niet van natte voeten. Hoe meer stenen en hoe beter de grond draineert, des te beter de wijn. Zuidelijk en stenig, dat is het geheim voor deze late druif. Ook de hoogte heeft invloed op het karakter van de wijnen. De hoogste aanplant vind je hier op 450 to 500 meter".

Op dit moment hebben we van Vina Carić in ons assortiment:


Vina Caric logo
Vina Caric wijngaard
Vina Caric Ivo Caric

Vina Caric wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.