Onze wijnhuizen

in Kroatië

Vinoplod, Šibenik, noord-Dalmatië

In stad Šibenik, in noord-Dalmatië wordt al eeuwenlang wijngemaakt. Wijnhuis Vinoplod is opgericht in 1959 in deze stad. Het grootste gedeelte van de druiven is afkomstig van de door UNESO-beschermde wijngaarden rondom de plaats Primošten, net ten zuiden van Šibenik gelegen.

De grond in de wijngaarden is arm en geeft maar weinig opbrengst, soms slechts geeft 500 gram per wijnstok, maar die opbrengst is wel heel bijzonder, mede doordat de productie is volledige ecologisch is.

Vinoplod 1
Vinoplod 2
Vinoplod 3

Wijngaarden

Het wijnhuis heeft 300 hectare eigen wijngaarden en werkt daarnaast samen met meer dan 1600 onderaannemers in de regio Šibenik-Knin en 800 in het gebied van Vrgorac. In totaal heeft het huis beschikking over druiven van 2,8 miljoen druivenstokken.

Productie

Het wijnhuis produceert wijnen van diverse inheems druiven zoals Debit, Maraština, Babić en Plavina maar ook van internationaal bekende druiven als Merlot.

Daarnaast maakt Vinoplod sterke drank en likeuren zoals Travarica, Pelikovac, Višnja, Borovnica en Aronija.

Vinoplod werkt continu aan het verbeteren van de druiventeelt en wijnproductie waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie tussen traditionele wijnbouw en moderne technieken. Het wijnhuis heeft hierdoor verschillende keren gouden medailles ontvangen voor zijn uitstekende producten.

Jakov Prošek

Op dit moment hebben wij (nog) alleen de dessertwijn Jakov in ons assortiment. Deze wijn is een Prošek, de meest bekende Kroatische dessertwijn.

Ondanks zijn naam heeft het niets te maken met de Italiaanse Prosecco, wat een mousserende wijn is. Er zijn geen overeenkomsten tussen de producten, hetzij met betrekking tot de productiemethode, stijl of de gebruikte druiven, noch is er een relatie tussen het ontstaan van de twee namen.

Toch is na toetreding van Kroatië tot de EU besloten dat de wijn geen Prošek meer mag heten omdat de naam teveel doet denken aan Prosecco. Daarom werd de naam veranderd in Jakov. Uiteraard is het gewoon Prošek zoals iedereen dat kent in Kroatië.


Vinoplod wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.