Informatie over Kroatische wijn

van autochtone druiven

Kroatië, één van de oudste wijngebieden ter wereld

wijn uit kroatie
Wijn uit Kroatie druiven
Wijn uit Kroatie wijngaard

Kroatische wijn


Kroatische wijn is nog niet bij iedereen bekend. De vraag die mensen soms stellen is; ‘Kroatië, wordt daar wijn gemaakt?’ Jazeker! Sterker nog, het is één van de oudste wijngebieden ter wereld. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Zelfs ver voor de oude Grieken, in de tijd van de Illyriërs, werd hier al wijn gemaakt.

Wijn uit Kroatië


Deze wijn uit Kroatië wordt vandaag de dag gemaakt door wijnmakers met bijzonder veel passie. Kroatië is EU-lid en moderne productiemethoden hebben hun intrede gedaan bij de grotere wijnhuizen en EU-regels voor de wijnindustrie zijn aangenomen. Een aantal van onze wijnen is zelfs eco-gecertificeerd. Door de enorme toewijding en passie van de huidige generatie wijnmakers kan wijn uit Kroatië zich weer meten met de beste in de wereld wijnmarkt.

Volgens de beroemde Nederlandse wijnschrijver, vinoloog en Croatian Wine Ambassador Hubrecht Dijker "is Kroatië een wijnland om groot te koesteren". Topsommelier Sabas Joosten van driesterrenrestaurant de Librije zegt over onze Kroatische wijnen: “al bij de eerste proeverij was ik erg enthousiast over de kwaliteit van de wijnen. En het werd nogal een succes in ons restaurant." En zo zijn vele top-sommeliers en wijnschrijvers in Nederland en België inmiddels overtuigd van de kwaliteit van Kroatische wijn. Langzaamaan wordt Kroatische wijn dus mainstream. Maar tot op zekere hoogte, want het blijft kleinschalig en exclusief natuurlijk.

Waar kunnen we Kroatische wijnen mee vergelijken?


Deze vraag is eigenlijk niet eerlijk. Kroatië beschikt namelijk over een enorme waslijst aan autochtone druiven die allemaal hun eigen(wijze) karakter hebben en hun eigen smaakprofiel. Qua klimaat kunnen we de Kroatische wijngebieden wel vergelijken met andere wijnlanden in Europa.

Het noordwestelijk gelegen Istrië kent een wat gematigder klimaat en ligt ter hoogte van het Italiaanse Piedmont met het verschil dat Istrië aan zee ligt. Ook de oostelijke regio Slavonië ligt op deze hoogte wat ook vergelijkbaar is met Bordeaux, met het verschil dat Slavonië in de binnenlanden ligt en dus een landklimaat kent. In de zomer kan het er 40 graden worden terwijl er in de winter sneeuw in de wijngaarden ligt.

De zuidelijk gelegen Dalmatische wijngebieden liggen op vergelijkbare hoogte als Abruzzo en Umbrië in Italië. Er heerst hier een droog en zonnig subtropisch klimaat. Al deze verschillende (micro)klimaten in combinatie met een waslijst aan autochtone druiven maakt Kroatië een zeer divers wijnland.

Welke druiven worden er in Kroatië gebruikt?


Onze wijnen zijn allemaal gemaakt van unieke autochtone Kroatische druiven. De meest verbouwde druif is de witte Graševina. Deze druif is goed voor 22,9 procent van de totale wijnproductie van het land. Op de tweede plaats met 8,9 procent staat ook een witte druif, de Istarska Malvazija. Pas op de derde plaats komt een rode druif, de beroemde Plavac Mali met 7,9 procent van de wijnproductie. Deze druif is het beroemde ‘oerzusje’ van de Primitivo en de Zinfandel.

De overige 60,7 procent is versplinterd verdeeld over alle andere druiven. Hieronder vallen dus de unieke autochtone Kroatische druiven met klinkende namen als Pošip, Frankovka, Silvanac Zeleni, Teran en Muškat Momjanski maar ook internationaal bekende druiven als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon.

Wijnland Kroatië, hoe groot is de Kroatische wijnproductie?


In totaal is er 22.885 hectare wijngaarden in het land verdeeld over 1575 producenten. De belangrijkste wijngebieden daarvan zijn de oostelijke binnenlanden (Slavonië en Donau regio) met 30,5 procent van de totale oppervlakte en de kustregio (Istrië en Dalmatië) met 47,3 procent van de Kroatische wijngaarden.

De productie zit tegen de 1 miljoen hectoliter per jaar aan. Kroatië staat daarmee qua volume ongeveer op de dertigste plek in de rangorde van wijnproducerende landen. Kroatië is dus geen groot wijnland, maar het staat bekend als een land met boutique wijnhuizen waar wijnen van topkwaliteit worden geproduceerd.

Kroatische wijn kopen


Croatiangrapes.com is wijnimporteur met een top assortiment van wijn uit Kroatië. Wij brengen deze wijnen op de markt in Nederland, België, Luxemburg en de voormalig Nederlandse Antillen. Deze unieke wijnen zijn verkrijgbaar bij geselecteerde restaurants, groothandels, winkels en webwinkels. Een overzicht van verkooppunten vind je hier.

Wij importeren alle wijnen zelf. De wijnen van wijnhuizen Vina Carić, Kabola, Medea Vina, Feravino, Enosophia, Vinarija Svirce, Skaramuča, Bolfan, Edivo, Vina Lagradi en Vinoplod Šibenik zijn exclusief in de Benelux bij ons verkrijgbaar. Bestel Kroatische wijnen en schenk je gasten eens iets anders. Met wijn uit Kroatië verwen je jouw gasten of klanten op een markant en avontuurlijk glas wijn.

Meer informatie over vakantieland Kroatië vind je op de website van onze partner Kroatie.nl.
Kroatische wijn Dingac
Kroatische wijn wijngaard
Kroatische wijn wijnmaker

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.