Kroatische rode wijn

van autochtone druiven

Skaramuča Dingač Reserva


Deze Dingač reserve wijn is de topkwaliteit van het paradepaard van Vina Skaramuča. Anders dan de ‘gewone’ Dingač is dat dit de druiven zijn die het dichtste aan zee groeien en dat deze wijn 3 maanden langer gerijpt heeft in barriques van nieuw eiken.
Dingač is niet zoals mensen denken een druif, het is de beschermde regio op de zuidhellingen van het schiereiland Peljesac. De druiven die daar op de arme grond op de zeer steile hellingen groeien zijn de Plavac Mali druiven.
Uitspraak: Skárámoetsjá Ding-gàtsh
Wijnhuis: Vina Skaramuča
Regio: Peljesac, Dalmatië
Druif: Plavac Mali. Plavac Mali betekent letterlijk ‘Kleine Blauwe’. Het zijn hele kleine druifjes met veel schil en geeft daardoor ruime tannine. De druif is een oerbroertje van de Californische Zinfandel en de Italiaanse Primitivo. Lees hier meer over de druif.
Jaar: 2019
Smaak: Dingač Reserva is donker robijnrood. De wijn heeft een kruidige geur van koffie, leer, tabak, met gestoofde pruimen, laurier, salmiak, vanille en peper. In de mond krijg je diepgang en concentratie met een volle smaak van donkere bessen, pruimen(jam) en gestoofd fruit. De wijn heeft duidelijk aanwezige tannine wat een belangrijke karakteristiek is van de druif. In de afdronk heeft deze topwijn een lichtzoetje dat hem spannend maakt en gastronomisch heel interessant.
Serveren bij: Dingač Reserva past perfect bij gebraden en (pittig) gekruid rood vlees, stoofschotels en gerijpte harde kazen.
Productiemethode: RVS tanks en 15 maanden in eiken vaten.
De productiemethode is vergelijkbaar met die van de 'gewone' Dingač, met het verschil dat de druiven van andere posities komen (dichter bij de zee), de wijn drie maanden langer in eikenhouten vaten gerijpt is en hiervoor nieuwe barriques gebruikt zijn.
Jaarlijkse productie: 20.000 flessen
Inhoud: 0,75 liter
Alcoholpercentage: 15%
Suiker: 3,9 g / l
Zuren: 5 g/l
Grond: Terra Rossa
Ideale serveertemperatuur: 18 ° C.
Bijzonderheden: De druiven komen van de beschermde regio Dingač op de zuidhellingen van het schiereiland Peljesac. Dit is de eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1963.
Op dit onherbergzame gebied is de opbrengst per druivenstok heel laag, slechts 300 gram per stok. De stokken zijn ook niet geleid maar groeien wild over de rotsgrond. Daardoor is de oobrengst per hectare slechts drie ton.
Een Dingač wijn mag ook pas Dingač heten als het alcoholpercentage van de wijn tussen de 14 en de 17 procent zit.
Het totale Dingač gebied is 65 hectare en daarvan heeft Skaramuča 20 hectare in bezit.
Alle druiven worden met de hand geplukt. Tijdens de oogst zijn hier wel 40 tot 50 mensen mee bezig die gezamenlijk slechts acht ton druiven per dag kunnen plukken.
EAN: 3 859888 214316

Skaramuca Dingac Reserva
Madirazza kaart

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.