Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Plavac van PZ Svirče is ‘smakelijke ontdekking' van Hubrecht Duijker

Zeer aangenaam verrast waren we dat onze Croatian Wine Ambassador en wijnschrijver Hubrecht Duijker vol enthousiasme op 17 september 2019 op zijn faccebook-pagina schreef over onze Plavac van PZ Svirče.

Hij schreef over deze rode wijn het volgende: Mijn benoeming tot eenjarige 'wijnambassadeur van Kroatië' maakte me extra nieuwsgierig naar recent op de markt gebrachte wijnen uit dat land. Het proeverijtje leverde diverse smakelijke ontdekkingen op, waaronder een lekkere, niet te zware rode herfstwijn, de PZ SIVRCE PLAVAC 2016.

Een van de grootste Kroatische eilanden waar wijn wordt gemaakt, is het toeristische Hvar dat grotendeels bestaat uit lage bergen – waarvoor en waartegen soms wijnstokken staan. Druiven daarvan worden verwerkt door de coöperatie PZ Svirce die 220 leden telt.

Een rode ster in het gamma is de naar zijn druivenras genoemde Plavac. De jongste, meest toegankelijke variant daarvan, uit 2016, bevat een bescheiden 12,5 procent alcohol, wat minder is dan gebruikelijk voor Plavac, en een sappige, zacht kruidige, soepele smaak waarin mild, rijp donker fruit (waaronder vaag iets van dadels) de boventoon voert, met als extraatje wat laurier.


Meer informatie over de ontdekkingen van Hubrecht Duijker vindt je op zijn website www.hubrechtduijker.com.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.