Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

Croatian Wine Ambassador 2023

Barbara Verbeek benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2023

Geplaatst op 1 juni 2023

Wijnduizendpoot Barbara Verbeek is door de Kroatische ambassadeur in Nederland benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2023. Zij kreeg deze eervolle titel op 31 mei tijdens een professionele wijnproeverij die is georganiseerd door importeur Croatiangrapes.com in de Kroatische ambassade in Den Haag.

Degene die deze titel ontvangt heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Volgens het comité van benoeming met als voorzitter de ambassadeur van de Republiek Kroatië, H.E. mevrouw Dubravka Plejić Marković en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart, is Barbara Verbeek bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen.

Verbeek heeft meerdere Kroatische wijngebieden bezocht en heeft in diverse publicaties aandacht besteed aan de diversiteit van dit oeroude wijnland en de unieke autochtone druivenrassen die het land rijk is. Daarnaast heeft zij in haar Wijntheater vele malen een podium geboden aan wijn uit Kroatië tijdens meerdere landelijke horecabeurzen.

Circle of life


Barbara is een echte duizendpoot in de wijnwereld die de liefde voor wijn mee kreeg van haar vader. In 2001 studeerde zij af als registervinologe en in 2002 als wijn & spijs specialiste aan de Academie voor Gastronomie. Ze is eigenaresse van het Wijntheater, wijncolumniste van de Telegraaf, oprichtster van Stichting Wijnvrouw van het Jaar, ontwerpster van de glazenlijn Expert's Collection en ambassadrice van glasfabriek Royal Leerdam.

Over haar benoeming tot Croatian Wine Ambassador zegt zij: "Ik ben zeer vereerd dat ik deze titel mag dragen. Toen ik vanaf 2015 het programma in het Wijntheater moest vullen heb ik altijd veel aandacht besteed aan Kroatië, een wijnland waar toen nog amper iemand van had gehoord en ik ook niet. Maar met Kroatische wijnen en de mannen van Croatiangrapes.com was het liefde op het eerste gezicht. En dat ik het stokje nu mag overnemen van Hubrecht Duijker doet mij ontzettend goed. Mijn vader is in de jaren '80 vinoloog geworden en toen ik als achtjarig kind in de woonkamer kwam lag daar een boek van Hubrecht op tafel. Ik bladerde daar in en vond het toen al ets magisch. Het feit dat ik nu dit ambassadeurschap over mag nemen van Hubrecht dat is voor mij de circle of life."

Het is inmiddels de vierde keer dat deze titel toegekend wordt in Nederland. Eerder viel de eer te beurt aan Sabas Joosten (toenmalig hoofdsommelier van De Librije), Kaasexpert Betty Koster en wijnschrijver Hubrecht Duijker.

Kroatische wijn in Nederland


Mario Pranić en Diederik Swart zijn in 2014 gestart met Croatiangrapes.com, een importbedrijf met volledige focus op wijn uit Kroatië. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende specialist op dit gebied. Het assortiment bestaat uit wijnen van unieke autochtone druivenrassen afkomstig van de meest toonaangevende wijnhuizen uit alle belangrijke wijnregio’s van wijnland Kroatië.

Lees meer over de Croatian Wine Ambassador 2023 en de voorgangers van Barbara op deze website.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.