Kroatische rode wijn

van autochtone druiven

Don Lagradi


Wijnmaker Ivan Velikanović is de enige wijnmaker in heel Kroatië die wijn maakt van Dornfelder. Ze hebben dit druivenras speciaal voor hem aan de lijst van toegestane druivenrassen moeten toevoegen. Hij bereikt hiermee waanzinnige resultaten omdat de druiven op de heuvels van Pleševica een stuk meer zon krijgen dan in Duitsland.

Wijnhuis: Lagradi
Regio: Plešivica (Uplands)
Druif: Dornfelder, Cabernet Mitos en Portugieser in de verhouding: 85/10/5
Jaar: 2021
Smaak: De bijna paarse kleur van deze wijn is al enorm intens en uitnodigend. En dat is de geur ook. De dominante geuren van rood fruit knallen je tegemoet. Die weelderige fruitsmaken van bramen en kersen blijven ook flink in je mond hangen. De stevige body, fijne zuren en superzachte tannine samen met het kleine vleugje vanille maken deze wijn bijzonder aangenaam.
Serveren bij: Deze wijn past goed bij witvleesgerechten, jonge kazen, pasta's en risotto's.
Ideale serveertemperatuur: 16 graden Celsius
Vinificatie: De druiven zijn na persing van de steeltjes gescheiden. De druiven van alle drie de druivenrassen hebben hun eerste fermentatie met schil gehad in dezelfde rvs-tank gedurende 7 tot 10 dagen. Daarna zijn de druiven geperst. De tweede gecontroleerde fermentatie heeft ook plaatsgevonden in rvs-tanks op een temperatuur van 22 graden Celsius. Vervolgens heeft 15 procent van de wijn gedurende zes maanden houtrijping in barriques van Slavonisch eiken. Daarna is er een blend van gemaakt. Vervolgens heeft de wijn nog 6 maanden in de fles gerijpt.
Inhoud: 0,75 liter
Sluiting: Schroefdop
Alcoholpercentage: 13 %
Suiker: 3,8 g/L
Zuren: 6,3 g/L
Bodem: De bodem waarop de wijngaarden bestaat uit klei en mergel.
Extra informatie: Dit is het enige wijnhuis in heel Kroatië dat wijn mag maken van Dornfelder. Ze hebben speciaal voor dit wijnhuis de lijst met toegestane druivenrassen moeten aanpassen.
Het druivenras Cabernet Mitos is ook heel herkenbaar middenin de wijngaarden. In tegenstelling tot alle andere druivenstokken die groene bladeren dragen, draagt dit druivenras bruine to zwarte bladeren. Als je de twijgjes doormidden breekt komt er zelfs donkerrood sap uitlopen.
EAN: 3 859892 167103

Don Lagradi

Don Lagradi Proefschrift

Deze wijn is Best uit de test volgens Vinpressionist Hubrecht Duijker:

‘Het is een plezierig frisse wijn, geschikt ook om licht gekoeld te serveren, terwijl zijn smaak vooral bepaald wordt door dropachtige donkere tonen, met in de achtergrond wat besfruit plus een vleugje kruidig hout. Vanwege zijn enigszins frisse karakter past de Don Lagradi goed, zo ontdekten wij, bij een pastagerecht als lasagne bolognese.‘

Kaart Lagradi

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.