Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


It’s a small world: Dika wijnen nu ook in kleine flesjes

Geplaatst op 3 maart 2021

Berichtten we onlangs al dat de Grasecco Brut van Feravino in een kleine variant beschikbaar is, nu kunnen we ook melden dat maar liefst vier wijnen uit de Dika lijn van wijnhuis Feravino ook als mini verkrijgbaar zijn.

Dika betekent ‘trots’ in het Kroatisch en het is de kvalitetno (kwaliteits)lijn van wijnhuis Feravino. Dit wijnhuis produceert wijnen in de provincie Slavonië, in de oostelijke binnenlanden van Kroatië.

Ze gebruiken hier een mix van internationaal bekende druiven en variëteiten die hier al eeuwen geleden gedomesticeerd zijn. De belangrijkste druivenrassen zijn dan ook Frankovka (Blaufränkisch), Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Merlot en Cabernet Franc voor de rode of rosé wijnen en Graševina (Welschriesling) en Chardonnay voor de witte wijnen. (Wist je trouwens dat de Chardonnay één Kroatische voorouder heeft? Uit DNA-onderzoek is namelijk gebleken dat de Chardonnay een kruising is tussen de Franse druif Pinot Noir en de inheemse Kroatische druif, Štajerska Belina.)

In de kleine flesjes van 0,187 L (een kwart van een normale fles wijn) hebben we nu twee wijnen van typisch Slavonische druiven en twee wijnen van internationaal bekende druiven beschikbaar. Voor wit zijn dat Dika Graševina en Chardonnay. In de rode variant hebben we Frankovka en Cabernet Sauvignon.

Kansen voor kleine flesjes
Qua formaat zijn de flesjes uitermate geschikt voor hotels en voor de horeca bij afhalen en bezorgen. De wijnen zijn namelijk uitermate geschikt voor gastronomische pairings, onze expert op dat gebied, Diederik Swart, vertelt u er graag meer over.

Voor retail zijn de kleine flesjes ook een mooie kans om mensen kennis te laten maken met wijn uit Kroatië. Het is hierdoor minder ‘eng’ om een wijn uit een voor hen nog onbekend wijnland te kopen. Daarnaast proberen sommige mensen liever een wijn van een onbekend druivenras in een kleine hoeveelheid.

Het is ook mogelijk om de wijnen in een kartonnen draagverpakking te leveren (four-pack), met van alle vier de wijnen één flesje. Daarmee heeft de klant een leuk klein proefdoosje voor zichzelf of als cadeau.

Uiteraard sluiten de kleine flesjes helemaal aan op de huidige tijd waarin mensen nog steeds veel thuis zitten en soms geen grote fles wijn willen openen. Een klein flesje voor één persoon biedt dan uitkomst. Tevens zijn de mini Dika’s ook uitermate geschikt voor online wijnproeverijen.

De wijnen zijn vanaf vrijdag 5 maart leverbaar. Neem voor de mogelijkheden contact op met Mario Pranić of Diederik Swart.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.