Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

My Image

Kaas en Kroatische wijnproeverij bij opening L’Amuse in IJmuiden

Geplaatst op 2 mei 2018
Fromagerie L’Amuse, het bedrijf van Betty en Martin Koster, heeft onlangs een prachtig nieuw pand betrokken in IJmuiden. En op ‘Kaaskoniginnedag’ 30 april werd de nieuwe winkel feestelijk geopend. Croatiangrapes.com mocht hierbij aanwezig zijn met een wijnbar waar de gasten de mogelijkheid kregen om verrassende pairings te proeven van bijzondere kazen en markante wijnen. Kroatische wijnen uiteraard want Betty Koster is onze Croatian Wine Ambassador van het jaar.

Samen met Betty hebben we een aantal wijnen geselecteerd die zeer goed samengaan met haar kazen. En de voorselectie van de pairings was al een feest op zich. Samen met vinologe Ellen Dekkers van Delicious magazine hebben we een hele middag mogen proeven in de ‘snoepwinkel’ in IJmuiden.

Uit de prachtige combinaties die op die dag zijn ontstaan is een selectie gemaakt van unieke en verrassende pairings die op Kaaskoninginnedag geproefd konden worden.

Witte wijn met Kaas


Zo konden we bij de eco geproduceerde Re brut en de stille witte Malvazija, beide van wijnhuis Kabola uit Istrië, laten zien dat kaas heel goed samen gaat met bubbels of witte wijn. Hierbij past de biologisch geproduceerde geitenkaas van Mekkerstee perfect.

Tot verbazing van velen konden we bewijzen dat nog veel meer witte wijnen uitstekend bij kaas passen. Wij hadden namelijk nog een aantal pairings met witte wijn die spot on zijn.

Bij de frisse makkelijk drinkbare Graševina van Orahovica combineerden we de Extra belegen Wilde Weide. Door de combinatie proef je bloemetjes en mooie frisse zuren.

De zeer bijzondere witte Bogdanjuša van Vina Carić in Dalmatië is zelfs een superkaaswijn. Samen met de Nederlandse roodflora Fiore levert dit een frisse en aromatische combinatie op. En ook de combinatie met de Oostenrijkse Alp Blossem is een heerlijke combi, waarbij de kaas en wijn elkaar enorm versterken.

Rode wijn met kaas


Uiteraard gaan vele kazen ook goed samen met rode wijnen. De eerder genoemde Alp Blossom past namelijk ook als een warme deken bij de Jubo’v van Vina Carić. De smaak wordt er bloemig en boterig van.

De rode Dika Frankovka van Feravino past weer als geen ander bij de Laguiole, een bergkaas uit de Auvergne. Wanneer je de kaas met de wijn samen proeft ontstaat een geweldige kersenexplosie.

Bij de rode Plavac van PZ Svirče ten slotte combineerden we de Black Betty, een anderhalf jaar oude geit-karamel kaas. Bij het proeven van de combinatie verdwijnen de tannines van de wijn en blijft een smaak van toast en kersen over. Ook alweer een goddelijke combinatie.

Alle kazen en bijpassende wijnen zijn verkrijgbaar bij Fromagerie L'Amuse, Dokweg 21 in IJmuiden.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.