Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Opnieuw twee aanbevelingen in het Maandmagazine van Hubrecht Duijker

Geplaatst op 4 november 2019

In het november maandmagazine van vinpressionist Hubrecht Duijker staan tussen alle prachtige gerecenseerde wijnen ook weer twee Kroatische wijnen. Supertrots zijn we dat we weer een witte en een rode wijn hebben die als ‘Best uit de Test’ zijn gekomen. Ditmaal een witte wijn van Medea Vina en een rode van FeraVino.

Medea Malvazija Istarska
Over de Malvazija Istarska 2018 van ons nieuwe wijnhuis Medea schrijft Hubrecht het volgende: ‘Zuidelijk op het grote, Kroatische schiereiland Istrië floreert het wijnbedrijf Medea dat voorheen een coöperatie was. Het beschikt over 60 hectare wijngrond, wat het een van de allergrootste in de regio maakt. En het maakt ook olijfolie, van 40 hectare.

De nummer één druif die media verbouwt is witte malvazija (istarska), een bijkans historische variëteit van Mediterrane origine. De 2018 van Medea combineert in zijn vrij elegante, 12,5 procent alcohol bevattende smaak sappig, tikje drupsachtig wit fruit met een vleugje bladgroen, een snufje kruiden en een zachte frisheid. Goed gekoeld zal-ie vast lekker zijn bij o.a. lekkerbekjes. Tip: informeer ook eens naar hun mooie olijfolie van hetzelfde Istrië."


Feravino Dika Zweigelt
De tweede aanbeveling uit dit maandmagazine is de Dika Zweigelt 2017 van Feravino. Hierover schrijft Duijker: ‘Diep in het Kroatische binnenland, dus ver noordelijk van de kust maar juist minder ver van de hoofdstad Zagreb, wordt veel wijn gemaakt in de groen golvende streek Slavonija. Een middelgrote speler daar is het huis Feravino dat over 160 hectare met druivenstokken beschikt.

Naast voor Kroatische gebruikelijke rassen wordt zowaar wat zweigelt geteeld, een in Oostenrijk gecreëerde blauwe druif. De Dika 2017 daarvan valt op door zijn frisse karakter en zijn bessige fruit, terwijl de dieprode wijn bovendien donkere en kruidige aspecten heeft en een redelijk stevig gestel. We dronken van de – licht gekoelde – Dika een glas bij lasagne, en werden blij.'


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.