Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

My Image

Vier Kroatische wijnen in de Perswijn Koopgids Voorjaar & Zomer 2018

Geplaatst op 14 juni 2018
Er zijn meer dan 500 wijnen door het Perswijn proefpanel beoordeeld voor het Perswijn Wijnconcours Voorjaar & Zomer 2018. Daarvan zijn 100 wijnen door gegaan naar de finale en vier van onze Kroatische wijnen hoorden bij deze finalisten. Drie hebben er een eervolle vermelding gekregen. Één wijn is zelfs met een tweede plaats beloond. En... de wijnen staan dus alle vier in de Perswijn Koopgids Voorjaar & Zomer 2018.

De graševina is de meest gebruikte druif in Kroatië. De kwaliteit van deze wijnen wordt steeds mooier en we vinden het dan ook een prachtige waardering dat maar liefst twee graševina’s een eervolle vermelding in de Koopgids hebben gekregen in de categorie Wit € 7,50 tot € 10,-.

De eerste is een nieuwkomer in ons assortiment. Het is de Dika Graševina van wijnhuis Feravino. Over deze wijn schrijft het Perswijn panel: appel, peer en perzik, bloemen, nectarine. Sap, krachtig en smaakvol, goede zuren, opwekkend.

De tweede witte wijn is ook een nieuwkomer, de Graševina 2017 van wijnhuis Kutjevo. Hierover schrijft het panel: appel en rijpe peer, krachtig, breed, gele pruimen. Krachtig en sappig, goede zuren en bitters, lekker, karaktervol. De levering van deze wijn heeft helaas een kleine vertraging opgelopen. Hou onze site en social media kanalen in de gaten voor een update.

Rosé all day
Op International Rosé Day hebben we in een live video op facebook al bekend gemaakt dat we twee rosé wijnen in de Perswijn Koopgids hebben. De eerste is de Orahovica Frankovka Rosé. De vorige jaargang van deze wijn was al winnaar bij Winelife Magazine. De jaargang 2017 heeft een eervolle vermelding in de nieuwste Perswijn Koopgids in de categorie Rosé tot € 10,-.

De proefnotities van het Perswijn panel zijn: Frambozen en aardbeien, bloemen. Zacht en sappig, rijp en mild, fijne zuren, lekker.

Tweede Plaats voor Feravino Dika Rosé
Onze Dika Rose 2017 van Feravino heeft een tweede plaats weten te bemachtigen tevens in de categorie Rosé tot € 10,-. Het Perswijn proefpanel schrijft in de proefnotities: bloemen en aardbeien, frambozen. Fruitig en sappig, zuren, opwekkend, snoepje.

De jury zegt hier verder over: Gelukkig heeft niet iedereen en overal de neiging om een soort namaak-Provence-rosé te willen maken. Gelukkig, want dat gaat ons toch een beetje tegenstaan. Bovendien krijg je dan de neiging om terug te grijpen op het origineel.

Het zou ook niet zo logisch zijn om van een druif als blaufränkisch, waarvan deze rosé is gemaakt, een soort lichtgekleurde en lichtvoetige rosé te maken. Daarvoor is hij te krachtig en te karaktervol.

Hij is afkomstig uit Slavonië, in het noordoosten van Kroatië, een streek waar meer en meer goede en karaktervolle wijnen worden geproduceerd. Dit is er één die ons zeer goed bevalt, door zijn krachtige en tegelijk mooi droge karakter.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.