Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Waanzinnige pairings bij lentefeest in Restaurant de prins van Terbregge

Geplaatst op 22 maart 2019
Op 21 maart, hebben wij de eerste dag van de lente gevierd in toprestaurant de Prins Van Terbregge in Roterdam. De leden van de wijnclub Le Petit Prince du Monde werden getrakteerd op een line-up van uitsluitend Kroatische wijnen en spot-on pairings van chef-kok Enrico Patist.

De avond werd geopend met de Grasecco extra brut van Feravino in combinatie met een amuse van churros met eendenlever creme en een gel van groene appel. Daarna was de zeer populaire orange wijn Aromano van Bolfan aan de beurt waarbij een trio van Makreel werd geserveerd met zwarte knoflook, vanille en mierikswortel.

Smakelijk en educatief
Naast de culinaire hoogstandjes was het evenement ook voor velen leerzaam. Mario Pranic en Diederik Swart van Croatiangrapes.com konden alles vertellen over wijnland Kroatië en de geschonken wijnen maar er kwamen ook kennis over pairing aan bod. Vaak wordt er gevraagd naar jonge witte wijnen. Maar nu bleek juist weer dat de bijzondere Pošip van Madirazza, een witte wijn uit 2015 juist waanzinnig paste bij de lamspastrami waarbij de munt zeer bepalend is en de zuren van de wijn heel verschonend werken.

En dat we naar het voorjaar gaan hoeft niet per se te betekenen dat je met jonge frisse wijnen moet werken en de zwaardere wijnen moet uitsluiten. Sterker nog, als je de juiste pairing hebt waarbij je een mooie balans hebt tussen zuren, suikers en andere aroma’s kun je vrijwel iedere wijn gebruiken voor elk seizoen. En juist dat, daar zijn chef Enrico Patist en sommeliers Simon Wijers en Nick Rietveld van De Prins zo ontzettend goed in.

Topvoorbeeld is het trio van eend met kumquats waarbij de stevige rode Jubo’v van Vina Caric geserveerd werd. Door de unieke pairing werd het een heerlijk frisse combinatie.

Unieke pairing bij het dessert
Maar het klapstuk van de avond was het dessert waarbij heel gedurfd de stevige rode Plovac Ploski van Vina Caric gecombineerd is met een gelei van koffie met een crémeux van miso, dulce de leche, crumble met zee algen, zilte groenten en ijs van caramel. Een perfecte combinatie van frisse zuren, lichte hopjessmaak, hartig, ziltig en niet te zoet. De perfecte uitsmijter voor alle gasten.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.