Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


De Kroatische lente, hoe gaat het in de wijngaarden?

Geplaatst op 5 mei 2021

Het wil in Nederland nog niet echt vlotten met het voorjaar. In Frankrijk is zelfs enorme schade in de wijngaarden door plotselinge vorst aan het begin van het seizoen. Hoe staat het er eigenlijk voor in Kroatië? Wij maakten een digitale rondgang langs onze wijnhuizen.

In het zuidelijk gelegen Dalmatië komt het journaal filmen als er in de winter sneeuw in de wijngaarden ligt. En in het voorjaar is vrieskou in de warme zuidelijk kustregio al helemaal zeldzaam. Volgens Ivana Krstulović Carić van wijnhuis Vina Caric op het eiland Hvar is er in Dalmatië geen schade door vorst. Het begin van de groeicyclus van de wijnstokken is dus niet aangetast.

Ook in de noordwestelijk gelegen regio Istrië hebben de wijnboeren geen problemen ondervonden. Volgens Ana Markežić van wijnhuis Kabola is er geen vorstschade aan de jonge knoppen omdat de wijngaarden aan de kust liggen en beschermd worden door de invloeden van zee.

Ze zegt hierover: “Voorlopig hoeven we ons geen zorgen te maken, we zijn veilig vanwege het goede weer in dit deel van Kroatië. De wijngaarden groeien langzaam en ontwikkelen zich goed. Dus we zijn ervan overtuigd dat de oogst van 2021 uitstekend zal zijn.

Naar de knoppen
In de oostelijk gelegen provincie Slavonië is het een ander verhaal omdat daar een landklimaat heerst. Vorst in de wijngaarden in het voorjaar is niet uitzonderlijk en die hebben ze afgelopen maand dan ook gehad. Volgens Josip Pavičić van wijnhuis Feravino valt de schade enorm mee en is er slechts vijf procent schade aan de jonge knoppen door de vrieskou.

Ook andere wijnmakers in oost-Kroatië melden vergelijkbare meevallende schadegetallen en ze hebben goede hoop op mooie resultaten in de tweede golf van de groeicyclus.

Dat zijn hele andere berichten dan de horror-verhalen uit Frankrijk waar in sommige gebieden wel 90 tot 100 procent van de jonge knoppen is afgestorven door de plotselinge vorst.

Sproeien en vuurpotten
In tegenstelling tot wat in veel andere wijnlanden gebeurt, sproeien de boeren In Kroatië niet met water over de wijnstokken en ze zetten ook geen vuurpotten in de wijngaarden om de jonge knoppen te beschermen tegen vorst in het voorjaar.

In Slavonië nemen ze het, zoals het de katholieke Kroaten betaamt, maar gewoon ‘zoals god het hen gegeven heeft’. En ogenschijnlijk is god, of bacchus, of dionyssus of welke godheid dan ook, hen op dit moment zeer goed gezind.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.