Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

Proefschrift Lentewijnen 2023

Proefschrift Lentewijnen 2023: de keuze van de importeurs

Geplaatst op 8 mei 2023

Het voorjaar is weer begonnen en daarom nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete lentewijnen te selecteren en op te sturen. Onder de introductie lees je wat het proefpanel over onze Kroatische inzendingen schreef.

Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. De importeurs geven zelf per wijn wat interessante achtergrondinformatie. Proefschrift voorziet ze van proefnotities.

Voor Proefschrift golden als belangrijke criteria: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘lentewijn’ verdient van een zonnetje (). In ons geval is dat de Aria van Skaramuča.

Aria, Skaramuča, Dalmacija, Kroatië 2022


De familie Skaramuča begon 100 jaar geleden met wijn maken. Op dit moment staat de vierde generatie aan het roer van het bedrijf. De pošip-druiven die het wijnhuis gebruikt zijn afkomstig van een coöperatie op het naastgelegen eiland Korčula. De frisse witte blend met rukatac is een goed voorbeeld van de vernieuwing die de jonge generatie heeft ingevoerd.

Pošip, rukatac; groengele kleur, zuren en kruidigheid hebben de overhand, crispy, goede bite, surplus aan citrusfruit, mooie vulling, goede lentewijn, geschikt voor de lunch (12,5%). Bekijk hier de wijn

Riesling, Bolfan, Zagorje-Medimurje, Kroatië 2021


Voluit heet dit wijnhuis Bolfan Vinski Vrh, wat vrij vertaald betekent: Bolfan wijn van de top. Het wijnhuis ligt dan ook letterlijk op de top van een berg, in het continentale gedeelte van Kroatië, in het noorden tegen Slovenië aan. Tomislav Bolfan is er van overtuigd dat de wijn vooral gemaakt wordt in de wijngaarden. Als je goed zorgt voor de bodem en druivenstokken, dan volgt de rest van het proces vanzelf.

Riesling, biodynamisch; geelgroen, aparte riesling-aroma’s, schoon, stijlvol, strak, heerlijk gedoseerd fruit, goede zuurgraad, fris en levendig, spannende finale (12,5%) Bekijk hier de wijn

Don Lagradi, Lagradi, Plešivica, Kroatië 2021


Wijnmaker Ivan Velikanović is de enige Kroatische wijnmaker die wijn maakt van dornfelder. Ze hebben dit druivenras speciaal voor hem aan de lijst van toegestane druivenrassen moeten toevoegen. Op de heuvels van Pleševica krijgen de dornfelderdruiven veel meer zon dan in Duitsland.

85% dornfelder, 10% cabernet mitos, 5% portugieser,15% van de wijn rijpt 6 maanden op Slavonisch eiken; zeer veel kleur, mooie vulling, zeer kruidig, voelbare tannine, compact, Slavonisch eiken markeert de wijn, verrassende dornfelder. Bekijk hier de wijn

Lees hier alles over de wijnen van de andere importeurs.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.