Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


De nieuwe Silvanac Zeleni van wijnhuis Orahovica

Geplaatst op 11 december 2020

De Silvanac zeleni is een unieke druif die het zeer goed doet in Slavonië, in de oostelijke binnenlanden van Kroatië. Een van de meest toonaangevende wijnhuizen voor Silvanac Zeleni is ongetwijfeld wijnhuis PP Orahovica. De nieuwe jaargang 2019 van deze wijn is nu beschikbaar.

De druif Silvanac Zeleni is één van de oudste rassen in de wereld waar tegenwoordig nog wijn van gemaakt wordt. Hij is ontstaan door een natuurlijke kruising van Traminac (Traminer) en de archaïsche druif Oostenrijkse Wit. De druif is afkomstig uit het toen bestaande Oostenrijkse keizerrijk, waarschijnlijk uit Transsylvanië (wellicht is dat waar het zijn naam aan dankt).

Later, in de 17e eeuw, werd de druif ook geplant in de Donau regio's, waar het tot in de jaren 70 de meest vertegenwoordigde variëteit was. In het Franse deel van de Elzas tref je de druif zelfs aan in Grand Cru regio’s. DNA-onderzoek vastgesteld dat de voorouder van het oude ras, Oostenrijkse wit (Heunisch weiss), eigenlijk de Kroatische Krapinska Belina (Krapina wit) is, waardoor we vrijuit kunnen zeggen dat de Silvanac Zeleni een Kroatische oorsprong heeft.

De HGK (Kroatische Kamer van Koophandel), heeft de wijn bekroond met het keurmerk 'Izvorno Hrvatsko' (Kroatische creatie). Slechts 12 wijnen in Kroatië zijn bekroond met dit keurmerk.

De wijn past het beste bij pasta, schelpdieren en hoofdgerechten van mooie zoet- en zoutwater vissen. De combinatie van Silvanac Zeleni met verse asperges is bijna legendarisch.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.