Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


De nieuwe premium Graševina van wijnhuis Orahovica

Geplaatst op 30 november 2020

De Graševina (welschriesling) is de meest geteelde druif in Kroatië en de ‘Vrhunsko’ (premium) wijn van deze druif van wijnhuis PP Orahovica is nu beschikbaar in de meest recente jaargang 2019.

Het verschil met de ‘gewone’ graševina is dat voor deze wijn de beste druiven van de beste posities zijn geselecteerd door wijnmaker Ivana Nemet.

De geur is fris en floraal met typische geuren van lindebloesem. De wijn is heerlijk zacht met een fijn mondgevoel. In de smaak krijg je aroma’s van groene appel en een klein peertje.

In de afdronk ervaar je duidelijke bitters die typerend zijn voor de graševina-druif en die van deze premium wijn een echte gastrowijn maken.

Net als haar voorgangers is deze Premium Graševina ook weer uitstekend bij oesters. Verder is de wijn ook heerlijk bij allerlei soorten zoetwatervisen en bij tonijn(salade). Legendarisch is de wijn bij het Kroatische gerecht Pijani Šaran, ofte wel ‘Dronken Karper’. Daarnaast past de wijn ook bij diverse kazen, hammen en zelfs stevigere vleessoorten.

Het is een bijzonder goede wijn die nu direct breed gastronomisch inzetbaar is maar ook uitstekend bewaarpotentieel heeft.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.