Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

Croatian Wine Ambassador 2023

Prachtige woorden van Hubrecht Duijker

Geplaatst op 7 juni 2023

Onze voormalig Croatian Wine Ambassador Hubrecht Duijker heeft in zijn eigen stijl afscheid genomen en heet Barbara Verbeek van harte welkom als zijn opvolger.

De eretitel Croatian Wine Ambassador heb ik langer mogen dragen dan wie ook - met dank aan Corona. Ik ontving hem vier jaar geleden van Kroatië's echte ambassadeur, als blijk van dank voor de aandacht die ik aan de karaktervolle wijnen van dit opmerkelijke wijnland heb besteed, een land waar ik ook flink wat heb gereisd, vooral in de eilandenrijke kustzone van Istrië tot voorbij Dubrovnik.

Vorige week heb ik mijn ambassadeurschap virtueel overgedragen aan Barbare Verbeek - en dat met véél plezier. Want Barbara zou je vineus veelzijdig kunnen noemen. Ze schrijft niet alleen een veel gelezen en gewaardeerde wijncolumn in De Telegraaf, maar begon ook het Wijntheater en de stichting Wijnvrouw van het Jaar, volgde gedegen opleidingen (zoals voor register-vinoloog) en ontwierp ook nog wijnglazen.

Wat ik niet wist, is wat Barbara tijdens de uitreiking vertelde. "Dat ik het stokje nu mag overnemen van Hubrecht Duijker doet mij ontzettend goed. Mijn vader is in de jaren '80 vinoloog geworden en toen ik als achtjarig kind in de woonkamer kwam lag daar een boek van Hubrecht op tafel. Ik bladerde daar in en vond het destijds al iets magisch. Het feit dat ik nu dit ambassadeurschap over mag nemen van Hubrecht, dat is voor mij de circle of life."

Op de foto staat ze met wijnimporteurs - van www.croatiangrapes.com - Diederik Swart (links) en Mario Pranic die het wijnambassadeurschap initieerden. Een van hun wijnen heb ik als volgt beschreven in het junimagazine van mijn wijnwebsite.

Bolfan Zagorski Bregi 2022 - Zagorje


Deze lekkere lente- en zomerdorst lessende wijn komt van Bolfan, een domein in het noorden van Kroatië. Het bestrijkt 20 hectare die biodynamisch, dus duurzaam worden bewerkt. De streek heet Zagorje, vandaar dat de wijn als naam draagt ’Heuvels van Zagorje’. Als druiven dienden graševina (elders o.a. bekend als welschriesling), sauvignon blanc en rizvaner (beter bekend als rivaner of müller-thurgau). Dit witte trio heeft een onberispelijke, echt bleek getinte, flink frisse, opwekkende wijn gegeven met zowel zacht kruidige elementen als fris fruitige, vooral van citrus. Kortom, klasse uit Kroatië.Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.