Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Hubrecht Duijker benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2019

Geplaatst op 2 april 2019
De Kroatische ambassadeur in Den Haag heeft vinpressionist Hubrecht Duijker benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2019. Deze benoeming heeft plaats gevonden tijdens een professionele wijnproeverij die is georganiseerd in samenwerking met wijnimporteur Croatiangrapes.com. Tijdens het event is ook voor het eerst in de geschiedenis een Croatian Wine Ambassador Curaçao benoemd.

Het is de derde keer dat in Nederland een Croatian Wine Ambassador is benoemd. Deze eervolle titel is op 1 april gegaan naar wijnschrijver Hubrecht Duijker. Hij is hiermee de opvolger van sommelier Sabas Joosten van de Librije die in 2017 als eerste deze eretitel mocht ontvangen en Betty Koster van L’Amuse die de award in 2018 ontving.

Degene die deze titel ontvangt heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Volgens het comité van benoeming met als voorzitter de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac en vaste leden wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, is Hubrecht Duijker bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen.

Hubrecht Duijker is een van de eerste wijnschrijvers in Nederland die de kwaliteit van wijnen uit Kroatië ontdekte en erkende. Hij heeft dan ook middels vele publicaties een podium gegeven aan Kroatische wijn in Nederland. De afgelopen vijf jaar heeft hij over vele Kroatische wijnen geschreven als ‘Vondst van de Maand’ op zijn website hubrechtduijker.com, wat een groot positief effect heeft gehad op de promotie van Kroatische wijn in Nederland.

Duijker is zeer vereerd dat hij deze titel het komende jaar mag dragen. Over de kwaliteit van de wijnen uit Kroatië zegt hij: “Bezoeken en proefervaringen deden mij ontdekken dat Kroatië een klein wijnland is om groot te koesteren, dus beschouw ik het als echt eervol om er ambassadeur voor te zijn.


Extra benoeming tot Croatian Wine Ambassador CuraçaoOmdat in 2018 voor het eerst in de geschiedenis Kroatische wijn is geëxporteerd naar het Caribische eiland Curaçao heeft het comité van benoeming besloten om eenmalig een Croatian Wine Ambassador Curaçao te benoemen.

Via een videoverbinding is dan ook tijdens het event in de ambassade deze eretitel live uitgereikt aan Arie Pieter Imhoff van Wijnhandel Servir Frais op Curaçao. Imhoff verdient de titel volgens het comité omdat hij de eerste is die het risico durfde te nemen om deze wijnen te gaan importeren.

Imhoff zegt zelf over zijn benoeming: “Als tropisch wijnhandelaar ben ik zeer vereerd om te zijn verkozen tot Croatian Wine Ambassador Curacao 2019. De wijnen van Kroatië sluiten naadloos aan bij ons assortiment welke voornamelijk uit oude wereld wijnen bestaat. Het aanstekelijke enthousiasme en de kennis van de heren van Croatiangrapes.com stimuleren mij om als Ambassadeur deze wijnen aan een breder publiek voor te stellen en de wijnkennis over dit land uit te dragen zowel op Curaçao als op Bonaire.

Over wijnland Kroatie zegt hij verder: “Het klimaat en de ligging van de diverse wijnstreken in Kroatië bieden mijns inziens een uitstekend terroir voor een grote diversiteit aan kwaliteitswijnen. Na een eerste proeverij met de wijnen van Croatiangrapes.com waren we snel overstag en namen we zes wijnen op in ons assortiment. De brede inzetbaarheid, zowel voor particulier als gastronomisch, maken voor mij deze wijnen tot één van de paradepaardjes voor onze zaak, ook omdat we de enige zijn in deze regio die deze wijnen kunnen aanbieden.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.