Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

My Image

Wie wordt dit jaar de Croatian Wine Ambassador?

Geplaatst op 10 februari 2018
Op 8 maart benoemen wij samen met de ambassadeur van Kroatië wederom de ‘Croatian Wine Ambassador’ van het jaar in de Kroatische ambassade in Den Haag. In 2017 was sommelier Sabas Joosten van De Librije de Croatian Wine Ambassador. Wie zal het dit jaar worden?

De persoon die in aanmerking komt voor deze eervolle titel is iemand die zich in het bijzonder heeft ingezet voor de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Dat kan bijvoorbeeld een sommelier, wijnhandelaar of wijnschrijver zijn maar het kan ook iemand met een compleet andere achtergrond zijn, als de persoon maar een bijzondere verdienste heeft voor de promotie van Kroatische wijn. Artikel gaat verder onder de video.

My Image


Wat is er te doen?
Naast het officiële moment van de uitreiking krijgen de bezoekers tijdens het evenement uiteraard ook de kans om vele Kroatische wijnen te proeven uit de belangrijkste wijngebieden van het land. Daarnaast zullen er bijzondere Kroatische delicatessen te proeven zijn ook uit alle regio’s van Kroatië die in samenwerking met de (half-Kroatische) Masterchef-winnaar Sascha de Lint gemaakt worden.

Croatian Wine Ambassador 2017
In 2017 is sommelier Sabas Joosten van De Librije benoemd tot ambassadeur. Volgens het comité van benoeming, bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, was Joosten bij uitstek de persoon om als eerste deze eervolle titel te krijgen.

Hij heeft enorme impact gehad op de promotie van Kroatische wijn in Nederland. En het is prachtig om te zien dat iemand die op topniveau werkzaam is in de wijnwereld kan vertellen hoe goed de wijnen zijn en hoe ze door de gasten geapprecieerd worden” aldus de jury." Artikel gaat verder onder de foto.

My Image


Kroatische wijn is hot
In Kroatië maakt men al wijn sinds de vijfde eeuw voor onze jaartelling. De kwaliteit van Kroatische wijn wordt steeds meer omarmd in Nederland. Niet voor niets mocht de Kroatische ambassadeur dit jaar de Wine Professional openen.

De high-end gastronomie heeft Kroatische wijn inmiddels ontdekt. De wijnen worden in Nederland geschonken in restaurants met één of meer Michelin-sterren, een bib gourmand, Gault&Millau listing, vermelding in de Lekker 500 en zelfs met een plaats in de 50 beste restraurants van de wereld.

Maar ook restaurants die makkelijker bereikbaar zijn voor de ‘gewone mens’ durven het aan om wijnen van markante autochtone Kroatische druiven op de kaart te zetten. Diverse wijnen hebben een hoge beoordelingen en een vermelding gekregen in de Perswijn Koopgids. Hubrecht Duijker heeft over meerdere wijnen geschreven als ‘Vondst van de Maand’ en ook bij het Winelife Proefpanel hadden we afgelopen jaar een winnaar.

De Kroatische ambassadeur zei in haar speech tijdens de Wine Professional: "Kroatië is misschien niet een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld, maar wij zijn een land dat wijnen van hoge kwaliteit produceert. Kroatië is het enige Europese land met alle vijf klimaatzones voor wijnbouw en in combinatie met een lange lijst van meer dan 60 inheemse druiven is dit Kroatië een zeer divers wijnland." Artikel gaat verder onder de foto.

My Image


Partners van Croatian Wine Ambassador:
De ambassade van de Republiek Kroatië in Den Haag
Wijnimporteur Croatiangrapes.com
Consumenten webshop Croatianwine.online
Producent van de award C&W Snijtechniek

Wil je er bij zijn?
Voor dit evenement zijn de uitnodigingen inmiddels verstuurd. Mocht je geen uitnodiging ontvangen hebben en toch graag aanwezig willen zijn neem dan contact met ons op. Dan zullen wij ons best doen om te kijken of het nog past op de beperkte ruimte in de ambassade.

Persinformatie
Na afloop van de benoeming zullen wij direct een persbericht uitsturen. Ook zijn dan rechtenvrije foto’s beschikbaar voor publicatie. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn maar wel de perskit willen ontvangen, laat dit dan aan ons weten.

Voor meer persinformatie over het evenement kun je terecht bij Diederik Swart, info@croatiangrapes.com, 06-48269099

In uitzonderlijke gevallen kunnen wij onder embargo al van tevoren laten weten wie benoemd zal worden tot Croatian Wine Ambassador en welke ‘hotshots’ nog meer aanwezig zullen zijn bij de uitreiking.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.