Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Twee knisperfrisse witte wijnen van ECO-wijnhuis Bolfan

Geplaatst op 22 juli 2019
Nu de zomer toch echt terug dreigt te komen introduceren wij twee knisperfrisse biodynamisch geproduceerde wijnen. De Bijeli Cuvee en de Sauvignon Blanc zijn beiden gemaakt door wijnmaker Tomislav Bolfan uit de regio Zagorje in het noorden van Kroatië.

Omdat we het tijd vinden om ook maar eens wijnen van internationaal bekende druiven uit Kroatië voor het voetlicht te brengen zijn we begonnen met de Sauvignon Blanc van Bolfan.

De goudgele wijn heeft de geur van mineralen en wilde kruiden als brandnetel. In de smaak krijg je veel (tropisch) fruit als ananas en grapefruit. De wijn is mooi gebalanceerd met een prettig subtiel bittertje in de afdronk.

Drink deze wijn als aperitief of als gastronomische begeleider bij varkensvleesgerechten, BBQ, forel, jonge koeien- of jonge geitenkaas en gerechten met kalkoen of kip.

Witte blend van bekende en autochtone druiven
In de Bijeli Cuvee, ofte wel witte cuvee, kom je smaken tegen van bekende en onbekende druiven. Het is namelijk een blend van de Kroatische druif Graševina, Pinot Sivi (Pinot Gris), Sauvignon Blanc en Müller Thurgau.

De wijn knettert van frisheid met rijke fruitige tonen van citrus en perzik en discrete tonen van selderij. De wijn is mineralig en harmonieus.

Deze wijn is uitermate geschikt als eetlustopwekkend aperitief of als borrelwijn. Daarnaast past hij zeer goed bij alle mogelijk soorten witte vis, varkensvlees en BBQ.

Het is tevens een ‘guilty pleasure’ van wijnmaker Tomislav Bolfan om deze wijn op een snikhete dag te drinken als ‘Gemišt’. Dat is een super dorstlessend drankje van half wijn met half bubbelwater, in dit geval bij voorkeur het Kroatische Jamnica, omdat het zo lekker mineralig smaakt.

De wijnen zijn biodynamisch geproduceerd en ze zijn geschikt voor veganisten.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.