Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Nieuwe dessertwijn Jakov Prošek van nieuw wijnhuis Vinoplod

Geplaatst op 27 november 2020

Met trots presenteren wij de nieuwe Jakov Prošek dessertwijn. De wijn wordt gemaakt door ons nieuwe wijnhuis Vinoplod Vinarija in Šibenik in Noord-Dalmatië.

Jakov is een unieke dessertwijn gemaakt van de inheemse Kroatische druiven Debit, Maraština en Trbljan. In Kroatië noemt men deze traditionele wijn die al eeuwenlang gemaakt wordt Prošek.

Prošek is dan ook de meest bekende Kroatische dessertwijn. Ondanks zijn naam heeft het niets te maken met de Italiaanse Prosecco, wat een mousserende wijn is. Er zijn geen overeenkomsten tussen de producten. Toch is na toetreding van Kroatië tot de EU besloten dat de wijn geen Prošek meer mag heten omdat de naam te veel doet denken aan Prosecco. Daarom werd de naam veranderd in Jakov. Uiteraard is het gewoon Prošek zoals iedereen dat kent in Kroatië. Dit is wel de reden dat er geen Prošek op de fles staat maar ‘Desertno Vino’.

Traditioneel wordt Prošek gemaakt volgens de pasito methode waarbij de druiven laat geplukt worden en daarna gedroogd worden op stro matten alvorens er wijn van wordt gemaakt. Om het proces betaalbaar en stabiel te houden is bij de productie van Jakov gebruikt gemaakt door geconcentreerde (ingedampte) most te vergisten.

De herkenbare zoete smaak en een overvloed aan geur maken deze wijn een ideale keuze bij zoete desserts, chocola of koekjes en is ook heerlijk met een klontje ijs bij de koffie of als aperitief. Ook kan de wijn goed gebruikt worden bij allerlei hartige gerechten zoals visschotels en paté. Het kan ook een verrassend alternatief zijn voor liefhebbers van port.Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.