Onze wijnhuizen

in Kroatië

Lagradi, Vlaškovec, Plešivica

Lagradi logo
Lagradi wijngaard
Lagradi wijnmaker

Wijnhuis Lagradi ligt in het noorden tegen Slovenië aan op de Plešivica heuvels. Dit familiebedrijf is een boetiekwijnmakerij met slechts 5,5 hectare wijngaarden en een jaarlijkse productie van 30.000 flessen. De wijngaarden liggen op de zuidhelling op een hoogtes tussen de 200 en 250 meter.

De wijnproductie is volledig gemaakt van eigen druiven, om de kwaliteit van de wijnen vanaf het allereerste begin van het proces te waarborgen. Met behulp van moderne technologie en respect voor het natuurlijke proces van wijnproductie en rijping bereiken ze maximale kwaliteit van elke druivensoort. Wijnmaker Ivan Velikanovic werkt voornamelijk met RVS-tanks en gebruikt alleen een paar barriques om een gedeelte van zijn rode wijnen lichte houtrijping te geven.

Goud in handen

Oorspronkelijk kwam Velikanovic uit de hoofdstad Zagreb en hij deed iets heel anders. Hij heeft dit stuk grond 35 jaar geleden op zijn 30e gekocht om na zijn pensionering ook iets te doen te hebben. Al snel bleek dat hij met dit stuk grond goud in handen had. Het bleek een van de beste posities in de Plešivica regio te zijn voor wijnbouw en door de jaren heen is hij gaan experimenteren met diverse druivenrassen.

Hij heeft gekozen voor lokale rassen zoals de Graševina maar heeft verder ook zo ongeveer de helft van de druivenrassen uit het Rijndal geadopteerd. Zo is hij de enige in heel Kroatië die de Dornfelder mag telen. Dat was hem namelijk per ongeluk als een ander druivenras verkocht en het was nog geen toegestaan ras in het land. Toen achteraf bleek dat het Dornfelder was en het toch al aangeplant was hebben ze het speciaal voor hem toegevoegd aan de lijst van toegestane rassen. En laat hij nou net van die druiven hele unieke wijn maken omdat de druiven toch net iets meer zon krijgen hier dan in Duitsland.

Lagradi Facts & Figures

Aantal hectare: 5,5 hectare
Klimaat: Koelklimaat, zomers tot 28 graden Celsius en ’s winters tot -10.
Bodem: klei en mergel
Aantal druivenstokken: 30.000
Oogst: Handmatig
Jaarlijkse productie: 30.000 flessen
De druivenrassen geteeld bij Lagradi zijn: Graševina, Riesling, Incrocio Manzoni, Sylvaner, Dornfelder, Portugieser en Cabernet Mitos

Van Lagradi hebben wij momenteel in ons assortiment:


Lagradi wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.