Onze wijnhuizen

in Kroatië

Vina Skaramuča, Peljesac, Dalmatië

De familie Skaramuča is 100 jaar geleden begonnen met het verbouwen van druiven en het maken van wijn. Op dit moment staat de vierde generatie aan het roer van het bedrijf.

In de Joegoslavië-tijd werkte de familie voor de Coöperatie Dingač als druivenproducent. Sinds 1992, na de onafhankelijkheid van het land was Skaramuča het eerste wijnbedrijf in Dalmatië dat zelfstandig is gaan werken. Ivo Skaramuča was de grote visionair van de familie en een van de beroemde wijnmakers die wijnland Kroatië sinds de onafhankelijkheid op de kaart gezet heeft. In 2017 is hij helaas overleden en sinds die tijd staan zijn zoon Igor en dochter Ivana aan het roer.

Dit duo heeft samen met hun partners en neven en nichten die allen werkzaam zijn in het bedrijf een modernisering doorgevoerd waardoor nu zeer eigentijdse wijnen gemaakt worden met groot respect voor de eeuwenoude wijnbouwtraditie en bijzondere autochtone druiven.

De beroemde Dingač regio
Het wijnhuis heeft wijngaarden op het continentale gedeelte van het schiereiland Peljesac. Daarnaast bezitten ze bijna 40 procent van de 65 hectare van de wijngaarden van de regio Dingač op de zuidhellingen van Peljesac. Dit is de eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1961. De hellingen zijn hier enorm steil, tot wel 45 graden en meer, en er heerst een bijzonder microklimaat. De druiven krijgen dus ook dubbel zonlicht, recht van boven en via reflectie uit zee. De temperatuur is er daardoor ook altijd anders. Wanneer het op het continentale gedeelte bijvoorbeeld 25 graden Celsius is kan het aan zee bij Dingač wel 32 graden zijn.

Op dit onherbergzame gebied is de opbrengst per druivenstok heel laag, soms maar 300 gram per stok terwijl op het continentale gedeelte de opbrengst wel 1,5 kilo per stok is.. Het is echt klassieke wijnbouw. De stokken zijn niet geleid maar groeien wild over de rotsgrond. Daardoor is de opbrengst per hectare slechts drie ton. Mechanisatie van de wijnbouw is hier dus ook uitgesloten. Alles moet met de hand gebeuren en Skaramuča heeft op Dingač 15000 druivenstokken staan.

Ezeltjes
Vroeger werden hier ezeltjes gebruikt om de druiven na de oogst over de steile heuvels heen te dragen maar dat is vandaag de dag niet meer toegestaan. Om het probleem op te lossen heeft de coöperatie in de vorige eeuw een tunnel dwars door de berg geboord, zodat de druiven niet meer helemaal over de berg heen gedragen hoeven te worden. Alle families die van oudsher een stuk land op Dingač bezitten hebben daar nog altijd een huis staan. Want voor de tijd van de tunnel bleven ze altijd een paar dagen aan de 'andere kant' voordat ze de berg weer overgingen.

Teveel Dingač
Let trouwens op bij de aanschaf van een Dingač-wijn. Er wordt veel Dingač wijn op de markt gebracht. Teveel voor de slechts 65 hectare wijngaarden. Er zitten dus ongetwijfeld wijnen tussen waarvan de druiven aangekocht zijn van andere regio's en die wijnen smaken ook heel anders. Bij Skaramuča hoef je daarover geen twijfel te hebben en hun wijnen smaken dan ook echt zoals een Dingač hoort te smaken.

Pošip van Korčula
De Pošip druiven die het wijnhuis gebruikt zijn afkomstig van een coöperatie op het naastgelegen eiland Korčula. Deze worden hier met de hand geoogst en gaan met de boot over van Korčula naar Peljesac voordat er wijn van wordt gemaakt. Ook wordt van dit druivenras een frisse witte blend gemaakt samen met Rukatac. Deze blend is een goed voorbeeld van de vernieuwing die de nieuwe generatie heeft ingevoerd. Ze hadden nog nooit eerder een blend gemaakt van verschillende druivenrassen. Aria dankt haar naam dan ook aan de letterlijke vertaling, frisse lucht.

Vinarija Skaramuča maakt zeer karaktervolle gastronimische wijnen. Hieronder zie je een overzicht van de wijnen die we in ons assortiment hebben.


Skaramuca logo
Skaramuca wijngaard
Skaramuca Dingac


Skaramuca wijn uit kroatie

Skaramuca Dingac
Skaramuca cellar
Skaramuca Dingac

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.