My Image

Onze wijnhuizen

in Kroatië

PP Orahovica, Orahovica Slavonië

PP Orahovica is gelegen in het ongerepte gebied van Oost-Kroatië, in het gebied tussen de rivier de Drava in het noorden en de hellingen van Papuk en Krndija in het noordwesten, langs de randen van het natuurpark Papuk. Zo’n 5,5 miljoen jaar geleden was hier de Pannonische Zee. De bodem zit vol met (verpulverde) fossielen van zeeslakken, koraal, algen, schelpen en haaientanden.

Om de prachtige druiven te laten groeien heeft de wijnstok een goede bodem, water en zon nodig, maar het specifieke karakter van de wijn wordt bepaald door de unieke omstandigheden en het microklimaat waarin de druiven groeien. Het geeft de wijn complexiteit en de smaak van de plaats waar de druiven worden gekweekt.

De bekende wijnmaker Martin Nagy bouwde de oude wijnkelder van PP Orahovica in 1894. Tegenwoordig wordt de wijn op moderne wijze geproduceerd in de wijnmakerij van PP Orahovica, maar de vaten van de oude kelder zijn niet leeg. De wijn wordt er zorgvuldig bewaard in ideale omstandigheden.

De wijnen worden tegenwoordig gemaakt door een dame: Ivana Nemet. Zij zwaait de scepter in de kelder van dit wijnhuis waar druiven worden verwerkt van maar liefst 177 hectare eigen wijngaarden verdeeld over tien locaties. Hiervan is 110 hectare volledig in gebruik en 67 hectare is recent nieuw aangeplant mede door EU-subsidies.

Er wordt jaarlijks tussen de 700.000 en 900.000 liter wijn geproduceerd van verschillende druivenrassen en in verschillende kwaliteitscategorieën, van tafelwijn tot topkwaliteit. Doordat de afgelopen jaren een gedeelte van de oude wijngaarden vervangen is door nieuwe jonge wijnstokken zal de productie de komende jaren groeien naar ongeveer een miljoen liter per jaar.

Wat betekent PP Orahovica: Poljoprivredna (PP) betekent vrij vertaald agrarisch bedrijf. Het is een bedrijf dat zich naast de wijnbouw ook bezig houdt met veeteelt, zoetwatervisserij en landbouw. Het bedrijf is bijvoorbeeld de grootste producent van hazelnoten in Kroatië en levert de noten aan het Italiaanse Ferrero. Je vind de noten dus terug in de bonbons van Ferrero Rocher en Nutella hazelnootpasta.
Het bedrijf is gevestigd in het dorpje Orahovica, wat letterlijk walnoot betekent in het Kroatisch. Vandaar dus de naam van het bedrijf: PP Orahovica.

De druivenrassen geteeld bij PP Orahovica zijn: Graševina; Frankovka, Pinot Sivi (Gris), Rizling (Riesling), Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en groene Silvaner.

Van PP Orahovica hebben we de volgende wijnen in ons assortiment: Graševina, Pinot Sivi, Graševina Vrhunsko, Silvanac Zeleni, en Frankovka Rosé. Al deze wijnen zijn geschikt voor veganisten.


PP Orahovica logo
Orahovica wijngaard
Orahovica Ivana Nemet

Orahovica wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.