Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

My Image

Librije-Sommelier Sabas Joosten benoemd tot Croatian Wine Ambassador

Geplaatst op 7 februari 2017
De Kroatische ambassadeur in Den Haag heeft sommelier Sabas Joosten van De Librije benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2017. Deze benoeming heeft plaats gevonden tijdens een professionele wijnproeverij die is georganiseerd in samenwerking met wijnimporteur Croatiangrapes.com en consumenten webshop Croatianwine.online.

Het is de eerste keer dat deze titel in Nederland gegeven is en zal jaarlijks terugkeren. Deze eervolle titel is op 6 februari gegaan naar de 30-jarige sommelier Sabas Joosten die sinds april 2013 werkzaam is bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke (onder Thérèse Boer).

Volgens het comité van benoeming, bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, is Joosten bij uitstek de persoon om als eerste deze eervolle titel te krijgen. “Hij heeft enorme impact gehad op de promotie van Kroatische wijn in Nederland. En het is prachtig om te zien dat iemand die op topniveau werkzaam is in de wijnwereld kan vertellen hoe goed de wijnen zijn en hoe ze door de gasten geapprecieerd worden”, aldus Pranić.

Het feit dat Joosten een markante wijn uit een bijzonder wijnland als Kroatië op de kaart heeft gezet is door vele media in Nederland en ver daarbuiten opgepikt. Een van de grootste kranten van Kroatië, de Slobodna Dalmacia wijdde een volledige pagina aan het feit dat een wijn van een klein wijnhuis op het Dalmatische eiland Hvar geschonken wordt in het met drie Michelin-sterren bekroonde Beste Restaurant van Nederland.

Ljubo Makjanić, de oenoloog van Vina Carić en verantwoordelijk voor de eerste Kroatische wijn in de Librije, is zeer vereerd. “We maken wijnen waarin de unieke smaak van de inheemse druif en het terroir perfect tot expressie komen. Dat is voor een buitenstaander vaak zeer verrassend.”

“Al bij de eerste proeverij was ik erg enthousiast over de kwaliteit van de wijnen”, zegt Joosten, “en het werd nogal een succes in ons restaurant.” Inmiddels is hij dusdanig overtuigd van de kwaliteit van de Kroatische wijnen dat er meerdere wijnen op de kaart staan die allen gemaakt zijn van autochtone Kroatische druiven zoals de Plavac Mali en de Pošip.

Mario Pranić en Diederik Swart zijn in 2014 als importeur en groothandel gestart met Croatiangrapes.com. Ze hebben inmiddels Kroatische wijnen op de kaart gekregen van vele toprestaurants en inmiddels zijn de wijnen in steeds meer onafhankelijke wijnwinkels verkrijgbaar. We kunnen dus wel stellen dat Nederland langzaam aan bekend raakt met wijnen uit Kroatië, waar men al sinds de oude Grieken wijn produceert.


My Image

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.