My Image

Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

My Image

Kroatische Kookworkshop met Masterchef-winnares Sascha de Lint

Geplaatst op 28 Januari 2017
Masterchef-winnares Sascha de Lint presenteerde afgelopen week tijdens een kookworkshop in de Amsterdamse Kookschool de Kroatische gastronomie aan journalisten en bloggers. Diederik Swart van Croatiangrapes.com was hierbij aanwezig als sommelier om de aanwezigen kennis te laten maken met markante Kroatische wijnen.

Het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme, dat het evenement heeft georganiseerd, koos Sascha de Lint uit om de workshop te leiden omdat zij een Kroatische moeder heeft en zeer gepassioneerd kan vertellen over de Kroatische keuken. Sascha nam de mensen mee op een culinaire reis door Kroatië met een aantal mooie kleine hapjes om de grote culinaire verscheidenheid van het land te tonen.

Ze serveerde vooraf een mooie biologische olijfolie met brood, ansjovis & kappertjes op een crostini, Paski sir (kaas van het eiland Pag) met truffelhoning en uiteraard Prsut (gedroogde ham). Gedurende dit verhaal kon Diederik uitleg geven over de diversiteit van wijnland Kroatië. Zo werden de Kabola Malvazija uit Istrië, de PP Orahovica Graševina uit Slavonië en de Madirazza Pošip uit Dalmatië geproeft.

Daarna volgde Sarma, een specialiteit uit de binnenlanden, dat bestaat uit grote zuurkoolbladeren gevuld met gehakt en rijst en wordt geserveerd met worst en gerookt vlees. Hierbij komt onze Feravino Dika Frankovka lichtgekoeld perfect tot zijn recht.

Zelf koken
Daarna gingen de aanwezigen samen aan de slag met het koken van een typisch Kroatisch gerecht de ‘crni rizot, ofte wel de zwarte inktvisrisotto. Onder de bezielende leiding van Sascha werden de verse inktvissen schoongemaakt en gesneden waarna het grote kookfestijn kon beginnen. Uiteraard moest er ook een flinke scheut wijn bij de risotto en daar gebruikten we de Orahovica Graševina kvalitetno voor.

Na de bereiding werden de zelfbereide gerechten gezellig samen genuttigd waarbij Diederik een wijn schonk die ‘gemaakt’ is om bij de Crni Rizot te drinken; onze Vina Carić Jubo’v van het Dalmatische eiland Hvar. Als dessert werd vanilin kiflice en rozata geserveerd waarbij uiteraard een glaasje Hadrian Prošek gedronken moet worden.

De aanwezigen waren allen zeer enthousiast over de bijzondere kennismaking met de Kroatische keuken en de topkwaliteit van de wijnen. Zowel voor het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme, als voor Sascha de Lint en Croatiangrapes.com was dit een samenwerking die wat ons allen betreft nog een mooi vervolg zal krijgen.

My Image

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.