My Image

Markante Kroatische wijnen

van autochtone druiven

Persmateriaal Croatian Wine Ambassador 2018


Rechtenvrij foto en video materiaal is op deze pagina beschikbaar


PERSBERICHT


Betty Koster benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018De Kroatische ambassadeur in Den Haag heeft kaaskoningin Betty Koster van L’Amuse in IJmuiden benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018. Deze benoeming heeft plaats gevonden tijdens een professionele wijnproeverij die is georganiseerd in samenwerking met wijnimporteur Croatiangrapes.com en consumenten webshop Croatianwine.online.

Het is de tweede keer dat in Nederland een Croatian Wine Ambassador is benoemd. Deze eervolle titel is op 8 maart gegaan naar Betty Koster van L’Amuse. Zij is hiermee de opvolger van sommelier Sabas Joosten van de Librije die in 2017 als eerste deze eretitel mocht ontvangen.

Degene die deze titel ontvangt heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Dit jaar had het comité een keur aan kandidaten. De keuze had wederom kunnen vallen op één van de topsommeliers die inmiddels werken met Kroatische wijn. Ook had het comité meerdere Nederlandse wijnschrijvers kunnen selecteren die zeer enthousiast over wijnland Kroatië schreven. Echter is dit jaar gekozen voor een opvallende outsider.

Volgens het comité van benoeming, bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, is Koster bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen. “Betty Koster is een alom gewaardeerd vakvrouw in de wereld van de gastronomie, zeker door haar bijzondere talent voor het maken van wijn & kaas pairings. We hebben van haar geleerd dat vele van onze markante Kroatische wijnen van autochtone druiven uitstekende kaaswijnen zijn. Betty heeft hiermee diverse events georganiseerd en meer proeverijen staan al op de planning.

Tijdens de professionele proeverij in de ambassade mochten de aanwezigen ook kennismaken met de unieke pairings. Zo werd de bijzondere Dalmatische witte wijn Bogdanjuša van Vina Carić gecombineerd met de Oostenrijkse Alp Blossom. De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra combineert perfect met de bijzondere rode Feravino Dika Frankovka.

Over de combinaties zegt Betty Koster: “Het pairen van kaas met wijnen uit Kroatië laat zien hoe eerlijk gemaakte wijn van authentieke druivenrassen perfect past bij onze moderne en klassieke kaassoorten. Het heeft mij in ieder geval verleid en verblijd.Personalia Betty Koster en wijnimporteurs Pranić en Swart
De 56-jarige Koster is al sinds 1978 werkzaam in de kaas business. Eerst bij haar oma, daarna heeft ze de kaasafdeling van de Ven versmarkt opgezet. In 1989 is zij, samen met haar echtgenoot Martin, Fromagerie L’Amuse begonnen, wat is uitgegroeid tot twee winkels (in Amsterdam en IJmuiden) en een horecagroothandel. Momenteel werkt Betty aan haar vijfde boek over kaas. Daarnaast geeft ze kaascursussen en training aan horecapersoneel en horeca-opleidingen. Haar specialiteit is het pairen van kaas met allerlei smakelijke zaken zoals wijn, thee, chocolade en jenever.

Mario Pranić en Diederik Swart zijn in 2014 als importeur en groothandel gestart met Croatiangrapes.com. Ze zijn de enige importeur in de Benelux met 100 procent focus op wijn uit Kroatië. Inmiddels hebben zij Kroatische wijnen op de kaart gekregen van vele toprestaurants en inmiddels zijn de wijnen in steeds meer onafhankelijke wijnwinkels verkrijgbaar. We kunnen dus stellen dat Nederland langzaam aan bekend raakt met wijnen uit Kroatië, waar men al sinds de oudheid wijn produceert.


Persinformatie

Voor meer persinformatie neem contact op met Diederik Swart, info@croatiangrapes.com,
06-48269099. Rechtenvrije foto’s van het evenement zijn beschikbaar voor publicatie.Wijn-kaas combinaties
Tijdens de professionele proeverij in de ambassade mochten de aanwezigen ook kennismaken met de bijzondere pairings van Betty. Zo werd de bijzondere Dalmatische witte wijn Bogdanjuša gecombineerd met de Oostenrijkse Alp Blossom. De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra combineert perfect met de bijzondere rode Dika Frankovka.
Meer informatie over de pairings lees je hier.

Kroatische delicatessen van masterchef winnaar Sascha de Lint
Tijdens het event in de ambassade waren nog meer pairings te proeven met Kroatische wijnen. De half-Kroatische Masterchef winnaar Sascha de Lint heeft speciaal voor deze gelegenheid een aantal bijzondere Kroatische delicatessen bereid die uitstekend passen bij de markante wijnen.

Aanwezigen
Naast vele geïnteresseerden uit de wijnwereld, wijnschrijvers, wijnbloggers en andere journalisten waren er ook diverse diplomaten van andere landen aanwezig bij de uitreiking van de Croatian Wine Ambassador 2018. Zo gaven onder andere de ambassadeurs van Cyprus, Kosovo, Macedonië en Oostenrijk acte de présence.


about
About 2
about 3


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.