My Image

Veganistische wijn

uit Kroatië

Veganistische wijn


Er is steeds meer vraag naar wijnen die geschikt zijn voor veganisten. Dat behoeft enige uitleg. Want wijn is gemaakt van druiven. Hartstikke veganistisch zou je zeggen.

Bij het klaren van de wijn worden stoffen gebruikt voor de verwijdering van bacteriën, gistcellen en andere ongewenste verontreinigingen die de smaak en het uiterlijk van de gebottelde wijn kunnen aantasten.

Stacks Image 59

Deze bindmiddelen clusteren de deeltjes, maar zijn vaak van dierlijke oorsprong. Gebruikt wordt onder andere gelatine (verkregen uit runder- of vishuid en botten), caseïne (een melkeiwit) en eiwit. Voor wijnen gebotteld vóór 1997 gebruikten wijnmakers zelfs bloed.

Veganistische alternatieven

Er kunnen echter ook minerale alternatieven worden gevonden, zoals limestone, bentoniet (afgeleid van klei) of plantaardige stoffen afgeleid van tarwe, erwt of soja.

Uiteraard zijn wij er ook in gedoken bij onze eigen Kroatische wijnhuizen. Een echte certificering is nogal lastig en erg kostbaar. Maar navraag bij de wijnmakers levert wel de nodige informatie op. Daaruit is gebleken dat al onze wijnen van Vina Carić, Madirazza, Kabola en Bolfan volledig geschikt zijn voor veganisten waarbij de laastgenoemde twee wijnhuizen ook nog eens eco-gecertificeerd zijn. Van wijnhuis Skaramuča zijn alle wijnen geschikt vanaf de jaargang 2018.Alle Kroatische veganistische wijnen

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.